Κυπριακή Βουλή: Καθολικό όχι στο «κούρεμα» των καταθέσεων

Η κυπριακή Βουλή των αντιπροσώπων απέρριψε με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές το νομοσχέδιο που προβλέπει κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες.

Υπέρ της απόρριψης του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι 36 βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του

ΕΥΡΩΚΟ, ο βουλευτής των Οικολόγων και ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας. Οι 19 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ ψήφισαν αποχή.

Νωρίτερα, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου –πλην του Νίκου Αναστασιάδη- μιλώντας στη Βουλή των αντιπροσώπων είχαν καταδικάσει την απόφαση του Eurogroup.

Ο Άντρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ, απέρριψε το «κούρεμα» των καταθέσεων και επιτέθηκε στον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη για τους χειρισμούς επί του θέματος αλλά και τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ο Μάριος Καρογιάν, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup «ωμό εκβιασμό, που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας».

Ο Γιαννάκης Ομήρου πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τόνισε ότι η συμφωνία «καθιστά την Κύπρο και πάλι αποικία». O Δημήτρης Συλλούρης, πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, ξεκαθάρισε «ενωμένοι πρέπει να βρούμε μόνοι μας λύσεις» και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για αύριο, Τετάρτη, στις 9 το πρωί.

«Θρίλερ» με Σαρρή

Εν τω μεταξύ -και σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην κυπριακή κυβέρνηση-, ο Μιχάλης Σαρρής φέρεται να υπέβαλε την παραίτησή του λίγο πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή του για τη Μόσχα και τη συνάντησή του εκεί με το Ρώσο ομολογό του, Άντον Σιλουάνοφ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έκανε δεκτή παραίτηση.

Ωστόσο όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ κύκλοι του κ.Αναστασιάδη αναφέρουν ότι ο πρόεδρος είναι σοβαρά δυσαρεστημένος από την απόδοση του υπουργού Οικονομικών στην συνεδρίαση του Eurogroup φέρεται να είναι ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Κυβερνητική πηγή απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία ότι ο υπουργός τελεί υπό παραίτηση, πριν αναχωρήσει το απόγευμα για την Μόσχα.

Από το προεδρικό περιβάλλον αλλά και από κύκλους του ΔΗΣΥ αναφέρεται ότι ο κ. Σαρρής αποδείχθηκε ότι στην σύνοδο του Eurogroup ήταν «εξαιρετικά μαλακός», ενώ έδειξε αδυναμία να προτείνει λύσεις εξόδου από την κρίση. Η παραίτηση ή παύση του κ. Σαρρή αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με την επιστροφή του από την Μόσχα ή λίγο μετά. Έγκυρη πηγή, σύμφωνα πάντα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν κάποιος δεν παραιτείται και πρέπει να φύγει, τότε απολύεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα