Αντισυνταγματική η δέσμευση λογαριασμών από το ΣΔΟΕ

Το Δʼ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι δεσμεύσεις Τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας,αλλά το όλο ζήτημα παραπέμπεται προς οριστική λύση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι η επίμαχη διάταξη συνεπάγεται σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα .Μπορεί το μέτρο αυτό ,όπως αναφέρεται

στο σκεπτικό,να αποσκοπεί στη διασφάλιση της διατηρήσεως των περιουσιακών στοιχείων του ελεγχομένου, ώστε να είναι δυνατή η ικανοποίηση αξιώσεων του Δημοσίου,ωστόσο ο σκοπός και μόνον του μέτρου αυτού δεν αρκεί για να νομιμοποιήσει από συνταγματικής άποψης την επίμαχη ρύθμιση .Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη ύστερα από καταγγελία στην περιφερειακή διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΔΟΕ.,που αφορούσε επιχειρηματία που διατηρεί ατομική επιχείρηση εισαγωγής αγροτικών μηχανημάτων.

Από τον έλεγχο των οργάνων του ΣΔΟΕ προέκυψαν ενδείξεις για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία μεγάλης έκτασης, με χρήση τεχνασμάτων, όπως είναι οι υποτιμολογήσεις.

Έτσι αποφασίστηκε η δέσμευση των Τραπεζικών λογαριασμών, κ.λπ. και η απόφαση της δέσμευσης κοινοποιήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα