ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ «ALZHEIMER»

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και 6 μήνες οι εργαζόμενοι σε κέντρα ημέρας και ξενώνες, ενώ η απουσία εξειδικευμένων δομών εντείνει τα προβλήματα 198 χιλιάδων ασθενών με άνοια και των οικογενειών τους, επισημαίνουν οι ειδικοί, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer (21/9).

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Στην Ελλάδα του μνημονίου οι ασθενείς με άνοια και οι οικογένειες τους, αλλά

και οι άνθρωποι που εργάζονται για την καθημερινή τους φροντίδα έχουν μετατραπεί σε πολίτες «δεύτερης κατηγορίας».

Η πολιτεία έχει αφήσει απλήρωτους εδώ και 6 μήνες τους περίπου 250 εργαζόμενους σε κέντρα ημέρας και ξενώνες σε όλη τη χώρα, που πλήττονται σοβαρά από την υποχρηματοδότηση.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, καθηγήτρια του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, η χρηματοδότηση του τομέα ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ετησίως, όταν στα 90 υπολογίζεται το σύνολο των διαθέσιμων χρημάτων για την ψυχική υγεία.

Η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας έχει πλήξει και τους συλλόγους που ασχολούνται με την άνοια, καθώς από τους 33, μόλις οι 13 παραμένουν ενεργοί, οι υπόλοιποι έχουν παγώσει τις δραστηριότητες τους, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Αλλά και οι οικογένειες των 198 χιλιάδων ανοϊκών ασθενών ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, με την Πολιτεία να παραμένει απλός θεατής, καθώς την ώρα που τα περιστατικά αυξάνονται ραγδαία η χώρα μένει χωρίς εξειδικευμένες δομές φιλοξενίας.

Επιπλέον, «δεν υπάρχουν επιδόματα για περιθάλποντες ακόμη και στα προχωρημένα στάδια της άνοιας, δεν διατίθενται κονδύλια για έρευνα και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας, Παρασκευή Σακκά.

Αν δεν βρεθεί θεραπεία εκτιμάται ότι παγκοσμίως οι ασθενείς με άνοια, πιο συχνή μορφή της οποίας είναι και η νόσος Alzheimer (60% των περιπτώσεων), θα διπλασιαστεί την επόμενη εικοσαετία και θα τριπλασιαστεί έως το 2050. Τώρα υπολογίζονται στα 35,6 εκατομμύρια, με 7,7 εκατομμύρια νέα περιστατικά να προστίθενται ετησίως.

Την απουσία των ειδικών δομών, «nursing homes» όπως λέγονται στο εξωτερικό αλλά και ενός θεσμούς παροχής φροντίδας στο σπίτι, σε αντίθεση με το εξωτερικό, αλλά και την ανάγκη για μεγαλύτερη εξάπλωση έστω και των υπαρχόντων μέσων, επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης για τη Νόσο Alzheimer, Marc Wortmann.

Πάντως, η κ. Τσολάκη αναφέρθηκε σε συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Υγείας τα οποία συζητούν το ενδεχόμενο ανάπτυξης τέτοιων δομών, σε υπάρχουσες, όμως, μονάδες ψυχικής υγείας, ή οικοτροφεία και όταν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, με την εκπαίδευση του προσωπικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα