ΤΣΙΠΡΑΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

Το ευρωπαϊκό μοντέλο πρέπει να ξαναχτιστεί από τη βάση, εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην αργεντίνικη εφημερίδα Pagina 12. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα νόμισμα που να ανταποκρίνεται στην ανάγκη των ανθρώπων», είπε.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν αποτελεί αντίφαση ένας Αριστερός να τάσσεται υπέρ του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι το κοινό

νόμισμα αλλά οι πολιτικές που το συνοδεύουν. Παρομοίασε το ευρώ είναι μια πυριτιδαποθήκη που θα εκραγεί αν συνεχίσει στο ίδιο μοντέλο και κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές ελίτ για δογματικό σεχταρισμό.

Επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει από το βήμα της ΔΕΘ, ότι ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στο μέλλον τις εκλογές θα χρειαστεί τη ενεργό συμμετοχή των πολιτών για να πετύχει στο έργο του.

Βρήκε κοινά σημεία μεταξύ όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα και όσα συνέβησαν στην Αργεντινή τις αρχές  της προηγούμενης δεκαετίας, οδηγώντας τη στη χρεοκοπία. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να διδαχτεί από τα παραδείγματα της Λατινικής Αμερικής. «Η Αργεντινή μας έδειξε πώς ένας λαός μπορεί να σταθεί εναντίον αυτού του συστήματος και να βάλει τις βάσεις για να ζήσει καλύτερα, να αναδιοργανώσει το κράτος και την κοινωνία», υποστήριξε. Υπερασπίστηκε όσα είχε πει στο Γιάννη Στουρνάρα κατά την πρόσφατη αντιπαράθεσή τους στη Βουλή, ότι η κατάσταση Ελλάδα θα γίνει πολύ χειρότερη από την Αργεντινή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ρατσιστική την αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι «δεν είμαστε Αργεντινή».

Ερωτηθείς ποιο από τα μοντέλα διακυβέρνησης της Λατινικής Αμερικής (Τσάβες στη Βενεζουέλα, Κάστρο στην Κούβα, Λούλα στη Βραζιλία και Κίρχνερ στην Αργεντινή) αποτελεί για εκείνον πρότυπο, απάντησε ότι πιο κοντά στο ελληνικό μοντέλο βρίσκεται η Αργεντινή και η Βραζιλία. «Οι αντίπαλοι μας λένε ότι ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε Κούβα της Ευρώπης. Απαντάμε ότι εκείνοι θέλουν να δημιουργήσουν μια Κούβα στην Ευρώπη, την Κούβα πριν το ’60», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στη Χρυσή Αυγή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αποτελεί βραχίονα του συστήματος και εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα ενισχυθεί περαιτέρω. «Αυτή η πόλη έχει ιστορική μνήμη και δεν θα [το] επιτρέψει», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα