ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑΤΡΩΝ-ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ

14:20 4/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Χθες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, έκανε λόγο για χιλιάδες συμβεβλημένους γιατρούς που «εμπιστεύτηκαν» τον Οργανισμό. Σήμερα η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ απαντούν με στοιχεία για τη συμμετοχή στην επίσχεση εργασίας, με το ποσοστό της να φθάνει το 88%.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Διαφορετικές εικόνες παρουσιάζουν για την κινητοποίηση των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ,

η διοίκηση του Οργανισμού και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), την ώρα που πολλοί ασφαλισμένοι μετράνε τα χρήματα τους για να πληρώσουν για φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις.

Χθες, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρης έκανε λόγο χιλιάδες γιατρούς, 2.500 χιλιάδες στα πρωινά ιατρεία, οι οποίοι έχουν ανταποκριθεί στον ΕΟΠΥΥ, συνταγογραφώντας, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ηλεκτρονική παρακολούθηση. Δεν αποσαφηνίστηκε βέβαια αν αυτοί οι γιατροί πληρώθηκαν κανονικά την επίσκεψη ή έλαβαν μόνο τη συμμετοχή του ασθενούς.

Η απάντηση έρχεται σήμερα από την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή στην επίσχεση που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενοι με τον Οργανισμό γιατροί, έφτασε την πρώτη μέρα της κινητοποίησης το ποσοστό του 88%.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί και οι ασφαλισμένοι έδειχναν να κατανοούν τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και εξέφραζαν τη συμπαράσταση τους.

Αν και σύμφωνα με τον Γερ. Βουδούρη, οι γιατροί έχουν λάβει χρήματα μέχρι και το Μάιο για το 2012 και δρομολογείται άμεσα και Ιούνιος, οι γιατροί, που έχουν στο πλευρό τους και μεγάλους Ιατρικούς Συλλόγους, όπως τη Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, τη Πάτρας και της Λάρισας, συνεχίζουν την κινητοποίηση τους.

Η απόφαση τους είναι για εβδομαδιαίες επαναλαμβανόμενες επισχέσεις εργασίας, ενώ ζητούν άμεση συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μ. Σαλμά.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούν, μεταξύ άλλων, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να πει την αλήθεια στον Ελληνικό Λαό για την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση του Οργανισμού και να καταλογίσει ευθύνες σε όσους τις έχουν για την χρεοκοπία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου υγείας της χώρας», ενώ επιδιώκουν τη χρηματοδότηση του φορέα στο 1% του ΑΕΠ και την απευθείας καταβολή των εισφορών των ασφαλισμένων. Επίσης θέλουν δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παλαιών οφειλών ύψους 570 εκατ. ευρώ με αντίστοιχες ποινικές ρήτρες, και νομοθετική ρύθμιση ύπαρξης συμψηφισμού με φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ιατρών. Παράλληλα, ζητούν αποπληρωμή των νέων οφειλών ύψους 230 εκατ. μέχρι και τον Ιούνιο και δέσμευση για τήρηση της προθεσμίας των 45 ημερών για την καταβολή των χρημάτων. Σημαντική κρίνουν οι γιατροί την Πλήρη αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και των εργασιακών σχέσεων των ιατρών με υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά και την αποχώρηση της «αποτυχημένης διοίκησης του ΕΟΠΥΥ».

Keywords
Τυχαία Θέματα