Κόκκινη κάρτα για τα μη εγκεκριμένα φάρμακα σε καρκινοπαθείς

Οι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν ουσιαστικά η απαγόρευση των ασθενών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν παραβιάζει την αρχή της προστασίας της ζωής τους και έβγαλαν… κόκκινη κάρτα σε όσους ενδεχομένως επιχειρούν να τους χρησιμοποιήσουν ως … πειραματόζωα.

Η σπάνια αυτή υπόθεση έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ύστερα από προσφυγή που κατέθεσαν δέκα Βούλγαροι υπήκοοι -καρκινοπαθείς που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας. Τέσσερις μάλιστα από αυτούς κατά τη διάρκεια της δικαστικής τους περιπέτειας απεβίωσαν και συνέχισαν τη μάχη οι συγγενείς τους.

Οι

εν λόγω ασθενείς αφού δοκίμασαν χωρίς αποτελέσματα όλα τα συμβατικά όπλα στη μάχη με τον καρκίνο (χειρουργεία, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ,ραδιοθεραπεία κ.α) ζήτησαν την άδεια να δοκιμάσουν ένα φάρμακο που παρήγαγε εταιρεία στον Καναδά, αλλά δεν είχε πάρει έγκριση επίσημης κυκλοφορίας σε καμία χώρα.

Ωστόσο, η εταιρεία το χορηγούσε δωρεάν για χρήση σε ιδιωτικές κλινικές, με αντάλλαγμα βέβαια να της έδιναν πληροφορίες για την εξέλιξη των ασθενών, ώστε τα αποτελέσματα να ήταν χρήσιμα στη συνέχεια των ερευνών.

Η αρμόδια αρχή που αποφασίζει στη Βουλγαρία για την πώληση και τη χρήση φαρμάκων – κάτι σαν τον αντίστοιχο Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων στη χώρα μας- όχι μόνο δεν έδωσε άδεια να κάνουν χρήση οι ασθενείς των μη εγκεκριμένων φαρμάκων , αλλά έλαβε και μέτρα κατά της κλινικής ώστε να μην χρησιμοποιηθούν οι ασθενείς ως «πειραματόζωα».

Η απόφαση των εθνικών δικαστηρίων δεν έχει ακόμα εκδοθεί, αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε στην προκειμένη περίπτωση παραβίαση της αρχής της προστασίας της ζωής. Επιπλέον κρίθηκε ότι η απαγόρευση της χορήγησης του φαρμάκου υπό αυτές τις συνθήκες δεν συνιστά ούτε βασανιστήρια, ούτε εξευτελιστική συμπεριφορά απέναντι στους ασθενείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα