ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ ΣΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ  αποτελούν τα περίπου ένα εκατ. ηλεκτρονικά εξαρτήματα «μαϊμού» από την Κίνα που έχουν τοποθετηθεί σε πολεμικά αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα της χώρας σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Γερουσίας.

Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, σε έλεγχους που διενεργήθηκαν το τελευταίο έτος αποκαλύφθηκαν 1.800 περιπτώσεις ιμιτασιόν εξαρτημάτων τοποθετημένα σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Το 70% από το ένα εκατ.  εξαρτημάτων «μαϊμού»,

σύμφωνα με την έκθεση, προέρχονται από την Κίνα.

Η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας προειδοποιεί ότι η αποτυχία των αμερικανικών αρχών να ελέγξουν αποτελεσματικά την αλυσίδα των προμηθευτών δημιουργεί κινδύνους για το προσωπικό του στρατού αλλά και για την εθνικά ασφάλεια.

Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι τα περισσότερα εξαρτήματα εντοπίζονται στα ελικόπτερα SH -60B, τα οποία χρησιμοποιούνται από το ναυτικό των ΗΠΑ, στα μεταγωγικά αεροπλάνα C – 130J και στα C-27J, καθώς και στα αεροπλάνα P – 8A Poseidon.

Η επιτροπή ασκεί κριτική στην αδυναμία των κινεζικών αρχών να εξαρθρώσουν τα κυκλώματα των κατασκευαστών αντιγράφων.

Ωστόσο κριτική ασκείται και στην αδυναμία του Πενταγώνου να εντοπίσει τα ιμιτασιόν εξαρτήματα μέσω του προγράμματος Ανταλλαγής Δεδομένων Κυβέρνησης – Βιομηχανίας.

Τέλος η έκθεση αναφέρεται θετικά στην πρόσφατη υπερψήφιση του νέου νόμου – National Defence Authorization Act – που ψήφισε η κυβέρνηση Ομπάμα και στόχος του είναι να εμποδίσει τις εισαγωγές πλαστών εξαρτημάτων καθώς και την προμήθεια εξαρτημάτων από άγνωστους προμηθευτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα