Κι όμως ο αστακοί πονάνε όταν τους βράζουν ζωντανούς

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα καρκινοειδή και πολλοί ακόμα οργανισμοί διαθέτουν ειδικούς υποδοχείς που αντιλαμβάνονται τα επικίνδυνα ερεθίσματα και ενεργοποιούν ένα ταχύτατο ανακλαστικό αποφυγής.
Δεδομένου όμως ότι η αντίδραση αυτή είναι ανακλαστική, η ενεργοποίησή της δεν σημαίνει αυτόματα ότι το ζώο νιώθει πόνο.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Journal of Experimental Biology έδειξαν ότι τα καβούρια που έχουν υποστεί ένα ήπιο ηλεκτροσόκ μαθαίνουν από το πάθημά τους και αποφεύγουν ανάλογες

περιπέτειες στο μέλλον. Η διαπίστωση αυτή υποδεικνύει ότι τα καβούρια αντιλαμβάνονται τα επώδυνα ερεθίσματα.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να αποδείξει κανείς ότι ένα ζώο νιώθει πόνο» παραδέχεται ο Ρόμπερτ Έλγουντ, επικεφαλής της μελέτης. «Υπάρχουν πάντως κριτήρια τα οποία μπορεί κανείς να εξετάσει» διευκρινίζει.
Ο Έλγουντ είχε δείξει σε προηγούμενα πειράματα ότι o πάγουρος, ένα καρκινοειδές που κρύβεται σε άδεια κοχύλια, εγκαταλείπει το σπίτι του όταν δεχθεί ήπιο ηλεκτροσόκ. Είχε δείξει επίσης ότι αν κανείς ρίξει καυστική σόδα στις κεραίες μιας καραβίδας, το ζώο θα αρχίσει να τρίβει τις κεραίες του σαν να προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο.
Στη νέα έρευνα, ο Έλγουντ τοποθέτησε ευρωπαϊκά καβούρια του είδους Carcinus maenas σε μια δεξαμενή όπου υπήρχαν δύο σκοτεινά σημεία για κρύψιμο. Τα μισά από τα πειραματόζωα υπέστησαν μια ήπια ηλεκτροπληξία αμέσως μόλις μπήκαν σε μία από αυτές τις δύο κρυψώνες.

Όταν το πείραμα επαναλήφθηκε, τα καβούρια δεν είχαν μάθει ακόμα ότι μία από τις δύο κρυψώνες ήταν επικίνδυνη. Στην τρίτη όμως επανάληψη, σχεδόν όλα είχαν μάθει να αποφεύγουν την ηλεκτροφόρα κρυψώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα