Κατάργηση ποινικών κυρώσεων για επιχειρηματίες ζητεί ο Λοβέρδος

Σημειώνοντας ότι σε συνθήκες ύφεσης για έξι χρόνια, η μάχη για τη διατήρηση των επιχειρήσεων στην οικονομική ζωή και των σχετικών θέσεων εργασίας οφείλει να αποτελεί τον πρώτο στόχο της τρικομματικής κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός καλεί τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών να επανεξετάσουν μία σειρά ισχυόντων ειδικών ποινικών νόμων που σχετίζονται με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

«Η λογική της διαπόμπευσης και της φυλάκισης επιχειρηματιών πρέπει να αντικατασταθεί από την πρακτική της διάσωσης των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν η ύφεση και η ανεργία», σημειώνει

ο επικεφαλής της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», που καλεί παράλληλα να γίνει κοινή συνείδηση πως σήμερα πάνω από το 90% των επιχειρήσεων έχουν χρέη πάσης μορφής, καθώς διαφορετικά υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να ασκηθεί οικονομική πολιτική. Χαρακτηρίζει δε, «απορίας άξιο» γιατί η κυβέρνηση δεν σπεύδει να εφαρμόσει μέτρα τόνωσης της οικονομίας που δεν προϋποθέτουν οικονομικό κόστος, θυμίζοντας πως πριν από λίγες εβδομάδες επτά βουλευτές διαφορετικών κομμάτων κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να έχουν πάρει απάντηση.

Παραθέτει δε τις προτάσεις τους ως εξής :

-Ρητή κατάργηση των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων για οφειλές προς το δημόσιο, στην περίπτωση όπου υπάρχει και οφειλή του κράτους ή των φορέων του και η οποία δεν συμψηφίζεται, διότι δεν θεσπίστηκε ακόμη η σχετική δυνατότητα. Ως εκ περισσού η υπογράμμιση, πως αυτό επιβάλλεται ακόμη περισσότερο, όπου έχουν εκδοθεί επι του θέματος της οφειλής του δημοσίου σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

-Κατάργηση της επιβολής μέτρων οιασδήποτε μορφής επί ανώνυμης καταγγελίας.

-Κατάργηση του εικοσάμηνου αυτόφωρου για οφειλές προς το δημόσιο.

-Ρητή κατάργηση της ποινικής ευθύνης των μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ Ανώνυμης Εταιρίας για οιοδήποτε αδίκημα οικονομικό που έχει σχέση με τη διαχείριση της ΑΕ (αδικήματα φοροδιαφυγής, μη καταβολής φόρων και εισφοροδιαφυγής). Επίσης, κατάργηση της ποινικής τους ευθύνης ως αντικειμενικής για αδικήματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση περιουσίας της ΑΕ, εκτός αν προκύπτει συγκεκριμένη διαχειριστική πράξη τους. Η ρύθμιση είναι σύμφωνη και με τον νόμο ν. 3016/2002), που ρυθμίζει την ύπαρξη μελών μη εκτελεστικών στα ΔΣ της ΑΕ.

- Νομοθετικός περιορισμός της ποινικής ευθύνης των μελών του ΔΣ της ΑΕ(για φορολογικά αδικήματα και αδικήματα εισφοροδιαφυγής) μόνο στα πρόσωπα του Προέδρου(αν είναι εκτελεστικό μέλος) του Διευθύνοντος Συμβούλου και των Εντεταλμένων Συμβούλων

- Κατάργηση αγορανομικής ποινικής ευθύνης και αντικατάστασής της με αυστηρές διοικητικές ποινές, εξαιρουμένων των περιπτώσεων βλάβης κατά της υγείας.

- Εναλλακτικώς, προτείνεται ο ρητός περιορισμός της αγορανομικής ευθύνης σε πρόσωπο ειδικά οριζόμενο και όχι η ισχύουσα επέκταση της σε Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΕ.

- Αδίκημα φοροδιαφυγής για την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Άρθρο 17 Ν. 2523/1997- Προτείνεται η κατάργηση του υπολογισμού των προσαυξήσεων στο ποσό που διαμορφώνει την ποινή. Η ποινή αλλά και η φύση της πράξης (πλημμέλημα η κακούργημα) έχει ως αφετηρία υπολογισμού μόνο το οφειλόμενο κεφάλαιο.

-Τροποποίηση διατάξεων για τη μετατροπή της ποινής (άρθρο 21 παρ. 8 Ν. 2523/1997), ώστε το ποσό της μετατροπής να μην είναι διαφορετικό από τα ισχύοντα γενικά. .Κατάργηση της διάταξης όπου στην υποτροπή δεν υπάρχει δικαίωμα μετατροπής της ποινής.

-Αδίκημα φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α. και παρακρατούμενων φόρων, τελών και εισφορών– Άρθρο 18 Ν. 2523/1997. Ποινικοποίηση μόνο όταν το χρέος είναι ανώτερο των 20.000 Ευρώ, αντί των 3000 που ισχύει σήμερα. Ποινή κάθειρξης εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει σε ετήσια βάση το ποσό των 150.000 Ευρώ, αντί των 75000 που ισχύει σήμερα. Κατάργηση της διάταξης όπου στην υποτροπή δεν υπάρχει δικαίωμα μετατροπής της ποινής.

-Ποινικό αδίκημα μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο και τρίτους. – Άρθρο 25 Ν. 2523/1997 . Προτείνεται η πράξη να είναι αξιόποινη, μόνο όταν δεν καταβάλλονται τα οφειλόμενα για περισσότερο από δώδεκα (12) μήνες, όταν ο υπόχρεος έστω και μία φορά έχει υπαχθεί σε διακανονισμό.

-Αδίκημα φοροδιαφυγής για πλαστά- εικονικά -νοθευμένα φορολογικά στοιχεία. Άρθρο 19 Ν. 2523/1997. Στα ποσά για την άσκηση ποινικής δίωξης και για το χαρακτηρισμό της πράξης προτείνεται να υπολογίζεται μόνο το κεφάλαιο και όχι οι προσαυξήσεις. Στην περίπτωση καταβολής του κεφαλαίου, ακόμη και σε 24 δόσεις εξαλείφεται το αξιόποινο».

Keywords
Αναζητήσεις
ποινικη ευθυνη αντιπροεδρου αε
Τυχαία Θέματα