«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ 600.000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ… TAXISNET

Σχεδόν 600.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση μόλις μία ημέρα πριν λήξει η σχετική προθεσμία. 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το υπουργείο Οικονομικών χτυπάει «καμπανάκι» προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση της σχετικής προθεσμίας και όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση θα υποστούν τις σχετικές κυρώσεις.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων

προετοιμάζεται, πάντως, για να δεχθεί κύμα μαζικής υποβολής δηλώσεων σήμερα και αύριο, με το σύστημα πάντως να κινδυνεύει να «φρακάρει».

Σύμφωνα με στελέχη  της ΓΓΠΣ, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 4.600.000 δηλώσεις, ενώ στις εφορίες εκτιμάται ότι υπάρχουν στοιβαγμένες σε ντάνες περίπου 300.000 χειρόγραφες δηλώσεις τις οποίες πρέπει να καταχωρήσουν στη σύστημα οι υπάλληλοι του ΚΕΠΥΟ.

Περίπου 100.000 φορολογούμενοι έχουν αποθηκεύσεις προσωρινά τη  δήλωσή τους στο taxisnet χωρίς όμως να την έχουν αποστείλει ενώ 500.000 υπολογίζεται ότι δεν την έχουν  καν συμπληρώσει.

Το υπουργείου Οικονομικών διαμηνύει ότι όσοι δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα την δήλωση τους θα κληθούν να την υποβάλουν εκπρόθεσμα και αναμένεται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά πρόσθετων φόρων, ενώ θα χάσουν την ευκαιρία να πληρώσουν τον φόρο με πολλές δόσεις.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών (συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους) κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν ως αφορολόγητα τα πρώτα 5.000 ευρώ του εισοδήματός τους. Συνεπώς, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο τουλάχιστον 500 ευρώ! Επίσης, για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν, πρόσθετο φόρο 1,5% επί του συνολικού χρεωστικού ποσού που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία θα λάβουν!

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών περιμένει  το πράσινο φως από την τρόικα για να ενεργοποιήσει τη ρύθμιση για την καταβολή του εισοδήματος σε 10 μηνιαίες δόσεις για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ.

Η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή του φόρου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει πως  οι υπόχρεοι που έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου και το υπόλοιπο ποσό θα κατανεμηθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις.

Το υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι φέτος οι 5.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν  6,5 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος  όταν πέρυσι, οι ίδιοι φορολογούμενοι πλήρωσαν συνολικά1,1 δις ευρώ. Μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει ήδη ταχυδρομήσει 3.086.571 εκκαθαριστικά σημειώματα, από τα οποία προκύπτει ότι σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν  φόρο, που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.635 ευρώ, ενώ μόλις ένας στους δέκα έχει φέτος επιστροφή φόρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα