ΥΣΤΑΤΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ»

Σαββατοκύριακο στο Μαξίμου πέρασε ο Αντ. Σαμαράς. Στουρνάρας και Βρούτσης αναζητούν εναλλακτικά μέτρα μετά τις αντιδράσεις. Συνάντηση σήμερα, πριν το Μαξίμου, μεταξύ Βενιζέλου – Κουβέλη.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων ενόψει της σύσκεψης που

θα έχουν το απόγευμα, ώρα 18:00, στο Μέγαρο Μαξίμου οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόεδροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναμένεται να βρεθούν δια ζώσης το πρωί σήμερα, προκειμένου να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους έναντι των σκληρών μέτρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Οι ενστάσεις επικεντρώνονται στο σενάριο περικοπής αποδοχών στο Δημόσιο αλλά και στις μειώσεις των συντάξεων καθώς επιδιώκεται να μην υπάρξουν νέες περικοπές για συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, χωρίς όμως το σενάριο αυτό να έχει αποκλεισθεί.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόσταση από την ολοκλήρωση του νέου προγράμματος – που θα υποβληθεί στην τρόικα – αλλά και μεταξύ των τριών αρχηγών είναι 1,5 δισ. ευρώ. Είναι, το ποσό που λείπει για τη συμπλήρωση των 11,5 δισ του νέου μεσοπρόθεσμου και, προφανώς, τα πλέον «δύσκολα» καθώς αφορούν μισθούς, συντάξεις και παροχές.

Το οικονομικό επιτελείο σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα επιχειρήσουν σήμερα το πρωί -και πάντως πριν τη συνάντηση των τριών αρχηγών- να οριστικοποιήσουν τα μέτρα αποφεύγοντας τα πλέον επώδυνα για τα χαμηλά εισοδήματα. Ο Γ. Στουρνάρας θα συναντηθεί, γι αυτό το σκοπό, με τον υπ. Εργασίας Γ. Βρούτση ενώ, στη συνέχεια, θα υπάρξει κύκλος συναντήσεων με εκπροσώπους των δύο κομμάτων.

Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να εγγυηθεί ότι οι τρεις ηγέτες θα κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία απόψε. Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση θα ληφθεί υπό το βάρος του πρωτοφανούς εκβιασμού εκ μέρους χωρών της ευρωζώνης για αποπομπή της Ελλάδας, αλλά και υπό το φόβο των αντιδράσεων που ένα τόσο σκληρό πακέτο θα προκαλέσει, απειλώντας με αποσταθεροποίηση το κυβερνητικό σχήμα. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι οι επικεφαλής της τρόικας διεμήνυσαν ότι θα παραμείνουν όσο χρειασθεί στην Αθήνα, θα αποχωρούσαν αύριο ή μεθαύριο, προκειμένου να υπάρξει χρόνος διαμόρφωσης του νέου προγράμματος, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα