ΙΤΑΛΙΑ: ΒΟΗΘΕΙΑ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου η Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS), επιδιώκει να αποσπάσει την έγκριση των ελεγκτικών αρχών προκειμένου να πωλήσει τίτλους αξίας 1 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση ώστε να καλύψει τις ελλείψεις της σε κεφάλαιο ως τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη τράπεζα,

η οποία είχε ιδρυθεί ως κοινωφελές ίδρυμα το 1472, έχει σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ιταλίας (ΤτΙ) για την ανακεφαλαιοποίησή της με μια ένεση ρευστότητας από το κράτος.

Εάν η συμφωνία επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη φορά που ιταλική τράπεζα θα καταφύγει σε κρατική βοήθεια από το 2010, όταν είχε βαθύνει η κρίση στην ευρωζώνη.

Όπως έγινε γνωστό η ΜΡS ανέβαλε για αύριο τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που επρόκειτο να γίνει νωρίτερα σήμερα για να εγκριθεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Φαμπρίτσιο Βιόλα και του νέου της προέδρου Αλεσάντρο Προφούμο, του πιο γνωστού ιταλού τραπεζίτη.

Αναλυτές εκτιμούν πως η αναβολή του διοικητικού συμβουλίου αναβλήθηκε καθώς η MPS ελπίζει σε μια ανεπίσημη έγκριση από την ΤτΙ, που επιβλέπει τις ιταλικές τράπεζες.

Ωστόσο η  Τράπεζα της Ιταλίας, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να εγκρίνει επίσημα το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της MPS, απέφυγε να τοποθετηθεί επίσημα, όπως το ίδιο έκανε και το  υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας.

Η MPS έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περί τα δύο τρίτα των 3,3 δισ. ευρώ που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή χρειαζόταν μέσω διαχείρισης κεφαλαίων και πώλησης πόρων.

Σημειώνεται ότι η MPS είχε ήδη επωφεληθεί από την έκδοση τέτοιων τίτλων από το υπουργείο Οικονομικών, αξίας 1,9 δισ. ευρώ, το 2009, με επιτόκι0 8,5% που αυξάνεται στο 9% τον Ιούλιο του 2013. Η ενδεχόμενη νέα έκδοση θα αυξήσει περαιτέρω το ιταλικό κρατικό χρέος που ήδη πλησιάζει τα 2 τρισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα