ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΣ… ΑΓΩΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΑΡ

07:40 6/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Παρότι η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη αποστείλει στον υπουργό Οικονομικών ισοδύναμα μέτρα ύψους 4 δισ., ο Φώτης Κουβέλης έχει δώσει εντολή σε όλα τα στελέχη του να μη σταματήσουν να ψάχνουν τρόπους να διασωθούν συντάξεις, δώρα και ειδικά μισθολόγια.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Τα τελευταία 24ωρα επικρατεί έντονος προβληματισμός στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, όχι μόνο επειδή οι άγριες απαιτήσεις

των δανειστών κλιμακώνονται (βλ. το non paper της τρόικας για αλλαγές στα εργασιακά και καθιέρωση 6ήμερης εργασίας) αλλά και διότι το Μαξίμου εμφανίζεται –σύμφωνα με στελέχη της ΔΗΜΑΡ- να επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.

Στο επιτελείο του Φώτη Κουβέλη δεν βλέπουν με καλό μάτι το γεγονός ότι η σύσκεψη των αρχηγών παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και μοιράζονται μια κοινή αγωνία με το ΠΑΣΟΚ: μήπως, δηλαδή, ο πρωθυπουργός, «κλειδώσει» τα μέτρα στις συναντήσεις του με την τρόικα, τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Μάριο Ντράγκι και μετά απλώς… καλέσει τους κυβερνητικούς εταίρους να τα υποστηρίξουν και να τα ψηφίσουν στη Βουλή.

Ψάχνουν ακόμη για «ισοδύναμα»

Στη ΔΗΜΑΡ, μάλιστα, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να συζητηθούν και να εξεταστούν όλες οι προτάσεις των κομμάτων για «ισοδύναμα μέτρα». Εξάλλου, όταν τελικά γίνει η σύσκεψη των αρχηγών, ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να αξιώσει από τον πρωθυπουργό να ζητήσει από την τρόικα την καθιέρωση μιας «ρήτρας ισοδύναμων μέτρων». Να μπορεί, δηλαδή, η κυβέρνηση να αποφασίζει εκείνη τα μέτρα και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτυγχάνει τους τεθειμένους στόχους και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που περιγράφονται στις υποχρεώσεις της χώρας.

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, ήδη εδώ και τρία 24ωρα, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στις διαβουλεύσεις με τα άλλα κυβερνητικά κόμματα, Δημήτρης Χατζησωκράτης, έχει αποστείλει στο Μαξίμου, αλλά και στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, έναν αναλυτικό φάκελο με ισοδύναμα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των μέτρων αυτών είναι να αποφευχθεί η κατάργηση των δώρων στις συντάξεις και τους δημοσίους υπαλλήλους, να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις γενικώς, αλλά και να σωθεί οτιδήποτε αν σώζεται από τα ειδικά μισθολόγια. Μάλιστα, στις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ προβλέπονται περικοπές ύψους 800 εκατ. ευρώ   από τα δώρα και τις συντάξεις, ενώ τα μέτρα του Γιάννη Στουρνάρα προβλέπουν περικοπές 2,8 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα δύο δισ. η ΔΗΜΑΡ προτείνει  να κοπούν κυρίως από την Άμυνα, αλλά και από την Ενέργεια και την φαρμακευτική δαπάνη στην Υγεία.

«Πόλεμος» με τη φοροδιαφυγή

Παράλληλα, στην Αγίου Κωνσταντίνου θεωρούν ότι ο «θησαυρός» για την δημοσιονομική εξισορρόπηση της χώρας ακούει στο όνομα «μαύρη οικονομία». Εξ ου και ο Φώτης Κουβέλης θα επιμείνει στην πάταξη της φοροδιαφυγής με κάθε μέσο. Δηλωτική της «στοχοπροσήλωσης» της ΔΗΜΑΡ ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν η χθεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του κόμματος στα γραφεία του ΣΔΟΕ. Οι βουλευτές Ν

Keywords
Τυχαία Θέματα