Ισχυρή η δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

18:57 5/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Με βάση τα αποτελέσματα: Η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται στα 2,8 δισ. ευρώ.

Η άμεση απασχόληση στον κλάδο εκτιμάται σε 10.800 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, εμμέσως σε συναφείς κλάδους που σχετίζονται με την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων υποστηρίζονται περίπου 13.400 θέσεις, ενώ περίπου άλλες 29.000 θέσεις είναι αποτέλεσμα της καταναλωτικής δαπάνης από τους καταβαλλόμενους μισθούς (προκαλούμενη επίδραση).

Έτσι, η συνολική επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητα του κλάδου εκτιμάται σε 53.000 θέσεις

εργασίας.

Εκτιμάται ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ

Η μελέτη κατέγραψε την ηγετική θέση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στον κλάδο της μεταποίησης, δεδομένου ότι αυτή παρουσίασε την υψηλότερη μέση ετήσια αύξηση σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας την περίοδο 2000-2010 σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους της εγχώριας Μεταποίησης. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη στις χώρες-μέλη της ΕΕ (στον αντίστοιχο κλάδο) τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, κατά την τελευταία δεκαετία η συμβολή του κλάδου στην εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα ακολούθησε ανοδική πορεία φτάνοντας το 10% (της συνολικής μεταποιητικής παραγωγής) το 2010. Η αναλογία αυτή είναι η 3η υψηλότερη στην ΕΕ έπειτα από εκείνη της Σλοβενίας και της Δανίας. Ειδικότερα για την ίδια χρονική περίοδο (2000-2011), ο κλάδος σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής στην εγχώρια μεταποίηση. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ για την εν λόγω περίοδο όσον αφορά στην παραγωγή φαρμάκου. Επίσης, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές Φαρμακευτικών προϊόντων κατέχουν το 4ο μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των εξαγωγών της ελληνικής Μεταποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα