Φόβοι για διάχυση της συριακής σύγκρουσης στο Ιράκ

Αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν την πόλη της Ράκα σήμερα, στη βορειοανατολική Συρία, μία ημέρα μετά την κατάληψή της από τους αντάρτες, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και έναν κάτοικο της πόλης.

“Το κέντρο της πόλης βομβαρδίζεται από πολεμικά αεροσκάφη. Μέτρησα 60 πυραύλους”, δήλωσε ο κάτοικος, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία απηύθυναν έκκληση για την δωρεά αίματος καθώς αυξάνονται οι απώλειες.

Ο Σάριφ Σιχάντα, μέλος του συριακού κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι εστάλησαν χερσαίες

δυνάμεις στην περιοχή για να ξαναπάρουν τον έλεγχο της Ράκα. “Η κατάσταση θα αλλάξει ξαφνικά για τους τρομοκράτες”, πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στους αντάρτες.

Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης και κατοίκους, οι αντάρτες πήραν χθες τον έλεγχο της πόλης αυτής και γκρέμισαν ένα άγαλμα του Χάφεζ αλ Άσαντ –εκλιπόντος προέδρου της Συρίας και πατέρα του νυν προέδρου Μπασάρ– στην πρώτη κατά τα φαινόμενα κατάληψη μεγάλης πόλης από τους αντάρτες από τον Μάρτιο του 2011 που ξέσπασε το κίνημα αμφισβήτησης κατά του Άσαντ.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, όλη η Ράκα, με εξαίρεση μόνον ένα συγκρότημα των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, πέρασε στα χέρια των ανταρτών και εκατοντάδες κυβερνητικοί στρατιώτες διέφυγαν προς τα ανατολικά προς την κατεύθυνση του Ιράκ και δυτικά προς το Χαλέπι.

Οι αντάρτες συνέλαβαν εξάλλου τον κυβερνήτη και επικεφαλής του κόμματος Μπάαθ της Ράκα, τουλάχιστον έναν επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και τον διοικητή της αστυνομίας της επαρχίας, καταφέρνοντας ένα ισχυρό πλήγμα στις αρχές, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα η ενέδρα που στοίχισε χθες τη ζωή σε 48 Σύρους στρατιώτες στο ιρακινό έδαφος, διακυβεύοντας την ουδετερότητα που πασχίζει να διατηρήσει μέχρι σήμερα το Ιράκ, εγκυμονεί τον κίνδυνο να παρασυρθεί η Βαγδάτη στην σύγκρουση που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια στη γειτονική της χώρα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τους τραυματισμένους Σύρους στρατιώτες, οι οποίοι είχαν καταφύγει στο Ιράκ, δέχθηκε χθες επίθεση καθώς διέσχιζε την επαρχία αλ Άνμπαρ, στο δυτικό Ιράκ, και κατευθυνόταν προς τα σύνορα, για να παραδοθούν οι στρατιώτες στη Συρία “μέσω των επίσημων καναλιών”, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Άμυνας.

Συνολικά 48 Σύροι στρατιώτες και 9 Ιρακινοί φρουροί που τους συνόδευαν σκοτώθηκαν, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Βαγδάτη έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να ζητήσει την αποχώρηση του Σύρου προέδρου από την εξουσία, περιοριζόμενη μόνον σε εκκλήσεις για τον τερματισμό της βίας.

Ωστόσο η συριακή σύγκρουση μπορεί να έχει έναν επικίνδυνο απόηχο στο εσωτερικό της ιρακινής κοινωνίας.

Οι σουνίτες κάτοικοι της επαρχίας Αλ Άνμπαρ έχουν ισχυρούς φυλετικούς, οικογενειακούς και εμπορικούς δεσμούς με τους κατοίκους της ανατολικής Συρίας, εκ των οποίων ορισμένοι είναι αντάρτες, οι οποίοι είναι επίσης κυρίως σουνίτες. Αντιθέτως η ιρακινή κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχούν οι σιίτες και πρόσκειται στο Ιράν, έχει αντισταθεί στις δυτικές πιέσεις να αποκηρύξει τον Άσαντ.

“Αν το Ιράκ εμπλακεί στην συριακή σύγκρουση, αυτή θα είναι η βέβαιη αρχή μιας μεγάλης έκρηξης της διαθρησκευτικής βίας” στη χώρα, σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής Ιχσάν αλ Σαμάρι.

Όμως η χθεσινή ενέδρα, το πιο πρόσφατο από τα επεισόδια που ξεπέρασαν τα συριακά σύνορα, αποκαλύπτει τον εύθραυστο χαρακτήρα των προσπαθειών της Βαγδάτης να παραμείνει έξω από τη διένεξη.

Η συριακή κρίση “είναι μια σύγκρουση με περιφερειακές επιπλοκές”, η οποία μπορεί να έχει έναν μεγάλο αντίκτυπο στις χώρες που κατοικούνται από πληθυσμούς πολλών διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκευμάτων, κυρίως το Ιράκ και τον Λίβανο, σημειώνει επίσης ο πολιτικός αναλυτής Χαμίντ Φάντχελ.

Η ενέδρα θα “στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους Ιρακινούς ότι αυτό που συμβαίνει στην Συρία” έχει επεκταθεί στην πραγματικότητα στο Ιράκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Επίσης και ο Τζον Ντρέικ, ειδικός για το Ιράκ της εταιρείας αποτίμησης κινδύνων AKE, έκρινε ότι η επίθεση αυτή μπορεί να επιταχύνει την διάχυση της συριακής σύγκρουσης.

“Αν η επίθεση αυτή έγινε πράγματι από Σύρους αντάρτες, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη διείσδυσή τους στο ιρακινό έδαφος από την έναρξη των συγκρούσεων στην Συρία”, σημείωσε ο Ντρέικ, ο οποίος επικαλέστηκε ωστόσο την πιθανότητα η επίθεση αυτή να έγινε “με τουλάχιστον μια κάποια μικρή υποστήριξη από Ιρακινούς πολίτες”.

“Το γεγονός ότι τα θύματα (οι Σύροι στρατιώτες) εισήλθαν στο Ιράκ για να είναι ασφαλείς μπορεί να οδηγήσει τους Σύρους αντάρτες να θεωρήσουν το Ιράκ και τα ιρακινά συμφέροντα ως μια πιθανή απειλή για τον αγώνα τους”, πρόσθεσε εξάλλου ο Ντρέικ.

“Αυτό μπορεί να οδηγήσει ορισμένες ομάδες κατά του Άσαντ, από τις πιο ριζοσπαστικές, να καταστούν περισσότερο επιρρεπείς στο να επιτεθούν στο ιρακινό κράτος”, κατέληξε.

Εξάλλου την Κυριακή, ένα 24ωρο πριν από την ενέδρα, μια σημαντική συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την Βαγδάτη ότι αύξησε το επίπεδο της “ανάμειξής” της στην Συρία και ότι “επιτίθεται στον συριακό λαό”.

Την ίδια ώρα και οι επίσημες αντιδράσεις στην χθεσινή ενέδρα δείχνουν ότι οι ιρακινές αρχές φοβούνται μια διάχυση της συριακής σύγκρουσης.

Το υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε “μια τρομοκρατική ομάδα, η οποία διείσδυσε στο ιρακινό έδαφος από την Συρία” και καταδίκασε “μια επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ”.

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, υπογραμμίζοντας ότι “ορισμένοι προσπαθούν να επεκτείνουν την συριακή κρίση στο Ιράκ, αλλά εμείς θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις απόπειρες από όπου κι αν προέρχονται με όλες μας τις δυνάμεις”.

Keywords
Τυχαία Θέματα