Η …Τρόικα ξανάρχεται

08:09 1/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στην σκιά των κοινωνικών αντιδράσεων για την εφαρμογή των νέων μέτρων, οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας θα έχουν ως σκοπό να εξετάσουν την πρόοδο για την εφαρμογή των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών για τα οποία οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες για την υλοποίησή τους.

Εκείνη την περίοδο όμως η Αθήνα θα περιμένει να εγκριθούν και οι δόσεις Φεβρουαρίου-Μαρτίου για να «φορτώσουν» τα κρατικά ταμεία.

Τον Φεβρουάριο υπολογίζεται να απελευθερωθούν 2,8 δισ. ευρώ, για την κάλυψη ομολόγων που

λήγουν, αλλά και τις ανάγκες του προϋπολογισμού, αλλά πρώτα θα πρέπει να θεσπιστεί 3ετές πλαφόν για τις δαπάνες κάθε τομέα του κράτους.

Η δόση του Μαρτίου είναι άλλα 2,8 δισ. ευρώ, επίσης για υποχρεώσεις της χώρας τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό. Για να εκταμιευτεί όμως θα πρέπει να έχει καταμετρηθεί το πλεονάζον προσωπικό σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου, ενώ πρέπει να τεθούν τριμηνιαίοι στόχοι για τις αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014. Επίσης, πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι τιμές των φαρμάκων, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δόσεις Φεβρουαρίου- Μαρτίου, τα 2,8 + 2,8 δισ ευρώ, δηλαδή θα καλύψουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και τις οφειλές του Δημοσίου. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το α΄ 3μηνο της χρονιάς, αναλύονται σε 4,2 δισ ευρώ για το έλλειμμα, άλλα 4,1 δισ. για την ωρίμανση του Χρέους και 1,5 δισ. για την εξόφληση των οφειλών του Κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα