Η τεχνική βοήθεια από την Εσθονία και οι χαμένες ευκαιρίες

Πολύ περισσότερο που σήμερα χιλιάδες υπάλληλοι του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα νιώθουν απειλητικά να εισβάλλει στη ζωή τους η «διαθεσιμότητα».

Η Βουλή θα πρέπει μέσα στις μέσα στις επόμενες ημέρες να ψηφίσει μια συμφωνία παροχής τεχνικής βοήθειας από την Εσθονία. «Με την Εσθονία;», ίσως αναρωτηθούν πολλοί. Μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η Εσθονία είναι μία από τις χώρες που σήμερα βρίσκεται στην πρωτοπορία των ζητημάτων της ψηφιακής δημόσιας

διοίκησης, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Είναι μια χώρα η οποία μέσα σε πολύ λίγα χρόνια από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης κατάφερε να φτιάξει μια αποτελεσματική και σύγχρονη δημόσια διοίκηση στη βάση της ψηφιοποίησης.

Στην επιτροπή της Βουλής που ξεκίνησε χθες η συζήτηση της σύμβασης, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης, χρειάστηκε να επισημάνει στους βουλευτές ότι «ήδη η Εσθονία εξάγει τεχνογνωσία στο αντικείμενο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε 16 χώρες. Έχει την Ακαδημία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με διαδικτυακή συνεργασία με στελέχη των δημοσίων διοικήσεων χωρών τόσο της Ε.Ε. όσο και άλλων χωρών».

Πλέον η Ελλάδα η οποία έχει διαθέσει κονδύλια ων ουκ έστιν αριθμός και η οποία είχε έναν υπερμεγέθη δημόσιο τομέα θα αναζητήσει βοήθεια από την Εσθονία γιατί δεν κατάφερε να φτιάξει μια αποτελεσματική και γρήγορη δημόσια διοίκηση. Πιο πιθανό θα θεωρούνταν όμως πριν από δύο δεκαετίες ότι η Ελλάδα θα ήταν σήμερα εκείνη η οποία θα αξιοποιούσε το κεφάλαιο του δημόσιου τομέα και τα χρήματα που κατασπατάλησε σε διάφορες συμβάσεις για μηχανοργάνωση των υπηρεσιών της. Φαίνεται όμως πως τα χρήματα αυτά δεν στάθηκαν αρκετά για να έχουμε έστω ένα αξιόπιστο σύστημα απονομής συντάξεων ή διασταύρωσης στοιχείων για τη δίκαιη φορολόγηση των πολιτών. Ήταν πιο εύκολο για την Εσθονία άραγε από ότι για την Ελλάδα;

Keywords
Τυχαία Θέματα