Η Πεντάμορφη και το ...Πάσχα

Οι ταινίες θα αρχίσουν να προβάλλονται στις αίθουσες από την Κυριακή του Πάσχα.

Η Πεντάμορφη Και Το Τέρας (La belle & la bête)
Του Κριστόφ Γκανς. Διάρκεια: 112'. Με τους Βενσάν Κασέλ, Λέα Σεντού, Αντρέ Ντισολιέ, Εντουάρντο Νοριέγκα.

Έτος 1870. Ένας άτυχος έμπορος χάνει όλη του την περιουσία και αποσύρεται στην εξοχή με τα έξι παιδιά του. Ανάμεσα τους και η Belle, η πιο μικρή, αιθέρια και χαριτωμένη του κόρη. Όμως η ζωή του εμπόρου διατρέχει μεγάλο κίνδυνο, όταν το άκαρδο Τέρας

τον καταδικάζει σε θάνατο, επειδή έκλεψε ένα τριαντάφυλλο. Η Belle θεωρεί τον εαυτό της υπόλογο και αποφασίζει να θυσιαστεί στη θέση του πατέρα της. Στο κάστρο του Τέρατος την περιμένει μια παράξενη εμπειρία γεμάτη μαγεία, χαρά αλλά και μελαγχολία. Θα καταφέρει να λύσει τα μάγια που μετέτρεψαν μια ευγενική ψυχή σε ένα τρομαχτικό και άκαρδο πλάσμα;

«Νομίζω ότι πρέπει να γίνεις ξανά παιδί», έλεγε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κοκτώ που καθόρισε με κομψότητα και καλλιτεχνική ευαισθησία τα πρότυπα τη φαντασίας πολύ μπροστά από την εποχή του. Βασισμένη στη θρυλική κινηματογραφική εκδοχή του γνωστού παραμυθιού του 1946 από τον ίδιο το Κοκτώ , η σημερινή ταινία δεν αναβιώνει απλά το διαχρονικά κλασσικό μύθο. Επιμένει σε υπαινιγμούς, σκοτεινά σημεία,διαφορετικές ανεκμετάλλευτες πτυχές της ιστορίας, όπως στο χαρακτήρα του πατέρα της πεντάμορφης επιχειρώντας ένα μαγικό πέρασμα σε μια παθιασμένα μαγευτική εποχή με αισθητική που θυμίζει το τεχνικολόρ σινεμά της δεκαετίας του 40.

Η παραγωγή αφηγείται μια ωδή στον έρωτα και παράλληλα προσφέρει ένα μήνυμα ελπίδας για το σύγχρονο κόσμο που ταλανίζεται από τη κρίση. Παράλληλα προσφέροντας μια οπτική πανδαισία η οποία ενισχύεται από τις ζωγραφιές του Ντορέ και του Βερμέερ, εκθαμβωτικά οπτικά εφέ, φαντασμαγορικά σκηνικά και εξαίσια κοστούμια. Μια ρεαλιστική ανάγνωση του παραμυθιού που υπενθυμίζει στους ενήλικες ότι οι κινηματογραφικές ταινίες μπορούν να αξιοποιήσουν τους παιδικούς φόβους και τις χαρές τους, χωρίς να γίνονται αφελείς και παιδαριώδεις.

Κυριαρχία (Transcendence)
Του Γουόλι Φάιστερ. Διάρκεια: 119'. Με τους Τζόνι Ντεπ, Ρεμπέκα Χολ, Μόργκαν Φρίμαν,Κέιτ Μάρα, Κίλιαν Μέρφι, Πολ Μπέτανι, Κολ Χάουζερ, Κλίφτον Κόλινς Τζούνιορ.

Ο Δρ. Γουίλ Κάστερ είναι ένας επιφανής ερευνητής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εργάζεται για τη δημιουργία μιας μηχανής ικανής να επεξεργάζεται το σύνολο της γνώσης καθώς και το πλήρες φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων. Τα εξαιρετικώς αμφιλεγόμενα πειράματά του, που πυροδοτούνται από την άσβεστη δίψα του εξουσίας, τον έχουν κάνει διάσημο, αλλά και κύριο στόχο εξτρεμιστών κατά της τεχνολογίας, που θα κάνουν ότι χρειάζεται για να τον σταματήσουν.

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που εξερευνά τη ρεαλιστική πιθανότητα του κοντινού μέλλοντος , κατά την οποία οι άνθρωποι – στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο με τη χρήση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη βιολογία – καταφέρνουν να καταλήξουν σε ένα προορισμό, συναρπαστικό, επαναστατικό αλλά εξίσου αμφίβολο και ανησυχητικό. Αυτή η δυσπιστία απέναντι στη τεχνητή νοημοσύνη διαπερνά όλη την αφήγηση, ώστε η αποκαλυπτική κάθαρση μες τη καταστροφή της ανθρωπότητας να μην μπορεί να ολοκληρώσει το δράμα. Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του ο Γουόλι Φάιστερ, μόνιμος διευθυντής φωτογραφίας του Κρίστοφερ Νόλαν, δημιουργεί ένα φιλοσοφικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο με γοητευτική πλοκή, αλλά η ταινία αφήνει μια αίσθηση στους θεατές ότι κάπου έχουν ξαναδεί αυτή την ιστορία. Είναι ωστόσο αρκετά ενδιαφέρουσα για ένα ψυχαγωγικό δίωρο, δίχως περαιτέρω ψαξίματα, στα μουλτιπλέξ.

Nτομ Χέμινγουεϊ (Dom Hemingway)

Του Ρίτσαρντ Σέπαρντ. Διάρκεια: 93'. Με τους Τζουντ Λο, Ρίτσαρντ Γκραντ, Ντέμιαν Μπισίρ, Εμίλια Κλαρκ.

Ένας νευρωτικός διαβόητος διαρρήκτης χρηματοκιβωτίων, ο οποίος αυτοαποκαλείται καυχησιάρικα πρίγκιπας, βγαίνει από τη φυλακή μετά από 12 χρόνια και υποθέτει πως έφτασε η ώρα να εισπράξει ότι του οφείλουν. Επισκέπτεται μαζί με τον φίλο και παλαιό συνεργό του την Ιταλία με σκοπό να πάρει τα χρήματα που του χρωστά ο Ρώσος εργοδότης για τον οποίο είχε δεχτεί να πάει φυλακή. Η υπόθεση καταλήγει σε φιάσκο και επιστρέφει ηττημένος στους Αγγλικούς στους δρόμους προσπαθώντας να έρθει κοντά με την κόρη του που την εγκατέλειψε παιδακι και να συλλέξει τα συναισθηματικά κομμάτια μιας σπαταλημένης ζωής.

Όλη η ταινία είναι ο πρωταγωνιστής της που καταφέρνει και να αποσπάσει με την ερμηνεία τόσο άφθονο γέλιο όσο και να κερδίσει συμπάθεια των θεατών. Στο ρόλο του βάναυσου, μεθύστακα, επιδεικτικά χολερικού και εκρηκτικά θυμωμένου αλλά και συναισθηματικά πληγωμένου πρώην καταδίκου ο Τζουντ Λο είναι αξιοθαύμαστα πειστικός. Ωστόσο το μεγάλο ατού της ταινίας προέρχεται από το σεναριογράφο -σκηνοθέτη που μετατρέπει επιδέξια το γέλιο σε δάκρυ σε μια, κατά τα άλλα, τετριμμένη ιστορία με μελοδραματικά κλισέ και χάπι -έντ.

Αγόρια της Διπλανής Πόρτας (That Awkward Moment)
Του Τομ Γκόρμικαν. Διάρκεια: 94'. Με τους Ζακ Έφρον, Ίμογκεν Πουτς, Μάιλς Τέλερ, Άντισον Τίμλερ, Μάικλ Τζόρνταν, Τζέσικα Λούκας, Λόλα Γκλαουντίνι.

Κάθε σχέση καταλήγει στην καθοριστική ερώτηση «Και τώρα;». Τρεις κολλητοί φίλοι χουν συμφωνήσει ότι δεν θα κάνουν σοβαρή σχέση, όταν ένας από αυτούς περνάει επίπονο χωρισμό. Αποφασίζουν να παραμείνουν εργένηδες όσο γίνεται περισσότερο, παρότι και οι τρεις βρίσκονται ερωτευμένοι με κοπέλες που τις γνωρίζουν και τους γοητεύουν. Όταν όμως καλούνται να παραδεχτούν τη σχέση τους και να δεσμευτούν, τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι επιλογές είναι δύο: είτε η σχέση να πάει σοβαρά, είτε να μην πάει καθόλου! Ρομαντική κομεντί με ήρωες αγόρια ανούσιες, αυτάρεσκες ατάκες και αμήχανο χιούμορ βασισμένο στα στερεότυπα των δυο φύλων και την αμφιλεγόμενη εξέλιξη των σχέσεων των νέων. Προβλέψιμο και αρκετά ρηχό σενάριο για μια αδέξια ιστορία προσανατολισμένη μάλλον προς ένα γυναικείο κοινό.


Οldboy

Του Σπάικ Λι. Διάρκεια: 104'. Με τους Τζόα Μπρολίν, Σάρλτο Κόπλεϊ, Ελίζαμπεθ Ολσεν. Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Χάνα Σιμόν, Τζέιμς Ράνσον, Γκρέι Ντέιμον.

Ένας διαφημιστής πέφτει θύμα απαγωγής και κρατείται φυλακισμένος στην απομόνωση για 20 χρόνια χωρίς να ξέρει γιατί. Όταν επιτέλους αφήνεται ελεύθερος, αναζητά το τέρας που ενορχήστρωσε αυτή την απάνθρωπη τιμωρία για να πάρει το αίμα του πίσω. Πολύ σύντομα θα ανακαλύψει ότι είναι ακόμα μπλεγμένος στα δίχτυα μιας απίστευτης πλεκτάνης. Στην πορεία θα συνάψει μια μοιραία σχέση με μια κοινωνική λειτουργό, ενώ θα συναντήσει κάποιον που ισχυρίζεται ότι μπορεί να τον λυτρώσει.

Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα Αμερικάνικο φόρο τιμής στην καλτ κορεάτικη ταινία του 2003 του Παρκ Τσαν Γουκ. Μια επανασχεδιασμένη από το Χόλιγουντ αναφορά στην κλασική σινεφίλ ιστορία εκδίκησης που πραγματευόταν την απομόνωση, την απώθηση, τη βεντέτα, τις ηθικές αναστολές, την ενοχή και τη λύτρωση μέσα στα σκοτάδια της pop κουλτούρας. Δυστυχώς η ταινία του Σπάικ Λι αποτελεί ένα μέτριο και άκομψο ριμέικ χαμένο κυριολεκτικά στη μετάφραση. Μια καρικατούρα με ασύνδετους διαλόγους, άστοχους θεατρινισμούς στο επίπεδο παιδικής παντομίμας, ανερμάτιστες σκηνές μακριά από τη μακάβρια, μπαρόκ ατμόσφαιρα της πρωτότυπης ταινίας. Δείτε, καλύτερα, την αυθεντική.

Η Τίνκερμπελ και οι Πειρατές (The Pirate Fairy)

Της Πέγκι Χολμς. Διάρκεια:78'

Η περιπετειώδης Τίνκερμπελ με την επιμελώς ατημέλητη κόμη, επιστρέφει με την έκτη ταινία της. Αυτή τη φορά, τα μέλη της χαριτωμένης νεραϊδοπαρέας θα ανταλλάξουν ταλέντα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η Tίνκερμπελ να μεταμορφωθεί σε νεράιδα του νερού, η Νεραϊδόσκονη σε γοργόφτερη νεράιδα, η Βίντια σε νεράιδα μαστροχαλαστού, η Ίριδα σε νεράιδα του κήπου, η Ροζέτα σε νεράιδα των ζώων και η Φλώρα σε νεράιδα του φωτός. Θα καταφέρουν να συντονιστούν; Υπέροχα κινούμενα σχέδια με εντυπωσιακή 3-D εικόνα από τη Ντίσνεϊ. Με έμφαση στην γυναικεία αλληλεγγύη και τη ψυχωμένη αλληλοσυμπαράστασή τους, η γεμάτη ενέργεια, ψυχαγωγική αυτή παραγωγή παραπέμπει στην ταινία του 1953 «Peter Pan» αποτελώντας ένα διασκεδαστικό πρίκουελ της .

Keywords
πασχα, πασχα 2012, the pirate, ωδή, δραμα, κλαρκ, awkward, τομ, ολσεν, pop, μετάφραση, pirate, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, εμιλια κλαρκ, η ζωη, ξανα, μετάφραση, awkward, ωδή, ζωγραφιες, ιριδα, ιταλια, πλαισιο, σημερινη, σινεμα, ταινιες, ωρα, pirate, αιμα, αισθητικη, αλληλεγγυη, ανησυχητικο, απλα, ατμοσφαιρα, αφηγηση, βγαινει, γελιο, γινεται, γινονται, δυστυχως, δειτε, διψα, διχτυα, διωρο, εφε, εκρηκτικα, ενεργεια, εξελιξη, εξι, εποχη, ζωη, ζωης, ζωων, χανα, ιδιο, υποθεση, ηρωες, θυμιζει, εικονα, κειτ, κινουμενα σχεδια, κλαρκ, κοστουμια, κυριακη του πασχα, λεα, λολα, λυτρωση, μαγια, μαγεια, μακρια, μοιραια σχεση, νοημοσυνη, νολαν, ολσεν, οπτικα, παιδια, πειρατες, πριγκιπας, ψυχη, ρολο, σεναριο, συντομα, σκηνες, συγχρονο, σχεδια, τιμωρια, τινκερμπελ, τομ, φυλακη, φιασκο, φορα, χιουμορ, χαρα, αγορια, ατυχος, βιολογια, εμφαση, ερωτευμενοι, φιλοι, κυριακη, μπροστα, pop, σκηνικα, βεντετα
Τυχαία Θέματα