Νέα προειδοποίηση Ομπάμα σε Ρωσία

07:49 17/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία μπορεί να υποστεί περαιτέρω κυρώσεις αν θα εντείνει την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

“Αυτό που έχω πει επανειλημμένα είναι ότι κάθε φορά που η Ρωσία λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας

θα υπάρξουν συνέπειες”, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CBS.

Στο μεταξύ νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι που τήρησαν την ανωνυμία τους δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον δεν αναμένει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος με τη Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας στη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη των Υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι πιστεύουν πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν οραματίζεται μια ομοσπονδοποιημένη Ουκρανία, με τη Μόσχα να διατηρεί ως εκ τούτου τη δυνατότητα να ασκεί βέτο στις αποφάσεις της.

Ο ΥΠΕΞ Τζόν Κέρι κατά την άφιξη του στη Γενεύη εξέφρασε, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, την ελπίδα η τετραμερής αυτή συνάντηση να βοηθήσει στην έναρξη “ενός πραγματικού διαλόγου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας”.

“Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν να συζητήσουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία και να αναζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης”, πρόσθεσε ο ίδιος. Στόχος της Ουάσινγκτον είναι η Ρωσία να πάψει να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τους αυτονομιστές και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα “ήταν απόλυτα ξεκάθαρος: αν η Ρωσία δεν αδράξει την ευκαιρία αυτή ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση, το τίμημα θα μεγαλώσει”.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ επεσήμανε σήμερα ότι οι ΗΠΑ “προετοιμάζουν ενεργά” νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σε αντίποινα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα