Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΟΡΣΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη μετά την ανακοίνωση ότι νικητής των Αιγυπτιακών εκλογών είναι ο υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητος Μοχάμεντ Μόρσι.


Του Γιώργου Βλαβιανού

Είναι φανερό ότι μόνον η ανακήρυξη του υποψηφίου της Μουσουλμανικής Αδελφότητος ως νικητού των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στην Αίγυπτο θα ηρεμούσε κάπως την οργισμένη αιγυπτιακή κοινωνία. Στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση Ομπάμα, εξέφρασε την ανακούφισή της για την επιτυχία του Μόρσι και ταυτοχρόνως συγκρατημένη αισιοδοξία

ότι η χώρα θα μπορούσε να διατηρηθεί σε δημοκρατική πορεία.

Καθ’ όλη την εβδομάδα υπήρξαν φόβοι στην Ουάσιγκτον ότι η εκλογική επιτροπή θα κήρυσσε παρανομία διάφορα μικροπράγματα στις προεδρικές εκλογές με αποτέλεσμα να ανακηρυσσόταν νέος πρόεδρος ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας Αχμεντ Σαφίκ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν βέβαιο ότι αν τα αποτελέσματα έφερναν νικητή τον Σαφίκ τότε τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στους 100.000 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ και τον Στρατό θα ήταν δεδομένα.

Με τον κίνδυνο αυτό να έχει προς το παρόν εκλείψει, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον Μοχάμεντ Μόρσι, το νέο πρόεδρο της Αιγύπτου να προχωρήσει την εθνική ενότητα, συζητώντας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να συνθέσει μία κυβέρνηση αποδεκτή από όλους. Επίσης με την ίδια ανακοίνωση ζητείται από τους στρατηγούς που διέλυσαν τη Βουλή να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε χθες τηλεφωνικά και με τους δύο αντιπάλους των αιγυπτιακών προεδρικών εκλογών. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου με τις κινήσεις της τελευταίας εβδομάδας δείχνει να συνεχίζει να στηρίζει «τον αραβικό δρόμο», την Αραβική Άνοιξη και φυσικά τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μία οργάνωση που πάντως έχει εκδηλώσει τη βούλησή της να επιβάλει τον Ισλαμικό Νόμο και είναι γνωστή για τη σκληρή γραμμή που θέλει να εφαρμόσει σε ζητήματα γύρω από τις σχέσεις με τη Δύση.

Η Ουάσιγκτον δείχνει ότι δεν στηρίζει πλέον τις προσπάθειες του Στρατού, του «θεματοφύλακα» έως σήμερα της περίφημης συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 1979 στο Καμπ Νταίηβιντ μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα