Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

11:20 2/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Μεγάλες προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί για τη συνεδρίαση του συμβουλίου διοίκησης της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να ανακοινώσει το πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς κρατικών τίτλων χρέους, παρά τις διαφωνίες της Γερμανίας.


Οι τόνοι ανέβηκαν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην ΕΚΤ και την θεματοφύλακα της ορθοδοξίας Μπούντεσμπανκ, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, σε σημείο που ο Μάριο Ντράγκι αναγκάσθηκε να υπερασπισθεί μέσω του Τύπου τη θέση του, γεγονός ασυνήθιστο για τον πρόεδρο της ΕΚΤ.

“Η νομισματική πολιτική απαιτεί ορισμένες φορές τη λήψη μέτρων εξαιρετικού χαρακτήρα…Οταν οι αγορές είναι κατακερματισμένες και επηρεασμένες από παράλογους φόβους, τα μηνύματα της νομισματικής μας πολιτικής δεν φθάνουν στους πολίτες κάθε χώρας της ευρωζώνης με τον ίδιο τρόπο”, έγραψε ο Μάριο Ντράγκι σε άρθρο του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit για να αιτιολογήσει την προσφυγή σε νέα μη συμβατικά μέτρα.

Και για να κατευνάσει τη Γερμανία υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει ως κύριο στόχο της τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, την ανεξαρτησία των επιλογών της και “θα ενεργεί πάντοτε εντός των ορίων της εντολής της”, πράγμα που αποκλείει την χωρίς περιορισμούς επαναγορά κρατικών τίτλων χρέους.

Ο Μάριο Ντράγκι ακύρωσε τη συμμετοχή του στη διάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, επικαλούμενος “βεβαρυμένο πρόγραμμα” και δημιουργώντας έντονη φημολογία.

Η ΕΚΤ, η οποία πιθανότατα να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, αναμένεται, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι αυτό θα παραμείνει αμετάβλητο.

Οι πολιτικοί παρατηρητές ωστόσο περιμένουν κυρίως τη διατύπωση των αξόνων του προγράμματος επαναγοράς τίτλων χρέους. Η Γαλλία υποστηρίζει τον βολονταρισμό του προέδρου της ΕΚΤ. “Οταν διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τέτοιου εύρους διαφορές επιτοκίων (μεταξύ τόσων χωρών) χωρίς οικονομική αιτιολογία, αυτό μπορεί λοιπόν να αποτελέσει λόγο για παρέμβαση”, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

“Εάν υπάρχει πραγματικά ισχυρή δέσμευση ότι το πρόγραμμα αυτό θα επαναδραστηριοποηθεί με συνεπή τρόπο, θεωρώ ότι αυτό θα έχει θετικά αποτελέσματα στις αγορές. Ωστόσο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της απογοήτευσης, όταν οι προσδοκίες είναι τεράστιες”, δήλωσε η Μαρί Ντιρόν, οικονομολόγος της Ernst&Young.

Μία πρώτη απογοήτευση είναι πιθανόν να προέλθει από το γεγονός ότι παρά τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, η ΕΚΤ δεν θα ανακοινώσει ανώτατα όρια στις διαφορές επιτοκίων δανεισμού μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης πέραν των οποίων θα επεμβαίνει αυτομάτως, σύμφωνα με του αναλυτές.

Επίσης, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων θα γίνονται σε συντονισμό με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αρα, για να έχουν στην υποστήριξη της ΕΚΤ, οι χώρες θα πρέπει κατ΄αρχάς να διατυπώσουν επίσημο αίτημα γ

Keywords
Τυχαία Θέματα