ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

09:50 2/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Στην προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες η εξωτερική πολιτική καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο. Παρά ταύτα ο νέος Πλανητάρχης το 2013 θα πρέπει να ασχοληθεί με φλέγοντα ζητήματα στη διεθνή σκηνή.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Με το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να δίδεται επισήμως στον Μιτ Ρόμνευ, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν πλεον στην τελική ευθεία για τις εκλογές που θα διεξαχθούν παραδοσιακά την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου.

Ομπάμα και Ρόμνι

σφίγγουν τα λουριά και τρέχουν για να κατορθώσουν να αποσπάσουν τις ψήφους των Αμερικανών πολιτών που θα τους οδηγήσουν στον Λευκό Οίκο.

Μέχρι τώρα στην προεκλογική εκστρατεία παρά το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική είναι από τους νευραλγικούς τομείς για τις αμερικανικές κυβερνήσεις, ελάχιστα έχουν ειπωθεί. Η ατζέντα των διεθνών θεμάτων μπορεί να μην απασχολεί τον μέσο Αμερικανό πολίτη, όμως θα απασχολήσει μερόνυχτα το Οβάλ Γραφείο. Είναι πολλά τα φλέγοντα ζητήματα με τα οποία θα σπαζοκεφαλιάσουν όποιος ορκισθεί νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ στα μέσα Ιανουαρίου του 2013 και οι σύμβουλοί του.

Το κυριότερο θέμα θα είναι και τη νέα χρονιά η ευρωπαική οικονομική κρίση. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι μπορεί βραχυπρόθεσμα το δολλάρια να βγει κερδισμένο από μία πτώση του ευρώ, όμως το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα θα έχει να αντιμετωπίσει μία μεγάλη ύφεση. Η υπόθεση λοιπόν του ευρώ και οι παρενέργειες που θα υπάρξουν, αν δεν επιβεβαιωθεί οριστικά κι αμετάκλητα η σωτηρία του, θα είναι το πρώτιστο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από το νέο πρόεδρο.

Ο περιφερειακός πόλεμος μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών θα είναι επίσης ένα μεγάλο και επικίνδυνο πρόβλημα. Ο Σιίτες επιζητούν φανερά πλέον τον μετασχηματισμό της Μέσης Ανατολής και ο εμφύλιος στη Συρία δείχνει ξεκάθαρα που μπορεί να οδηγηθούν τα θέματα, καθώς Σουνίτες εξτρεμιστές υποστηριζόμενοι από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου μάχονται εναντίον του κόμματος Μπάαθ των Αλεβιτών-Σιιτών του Άσαντ και του θρησκευτικού Σιιτικού καθεστώτος του Ιράν. Οι Σιτίτες αποτελούν το 10% ου ισλαμικού κόσμου και θεωρούνται αποστάτες από τους ριζοσπάστες Σουνίτες τύπου Αλ Κάιντα. Γίνεται αντιληπτό ότι στον πυρήνα των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, αν ο πόλεμος πάρει διαστάσεις η Ουάσιγκτον θα πρέπει να πάρει θέση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν πρόκειται να σταματήσουν το 2014, αλλά θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι μέχρι το 2024. Η βοήθεια θα περιλαμβάνει εκπαίδευση, στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Οι Ταλιμπάν σήμερα πλέον έχει αποδεχθεί ότι λαμβάνουν βοήθεια από το Πακιστάν ενώ πολλές πόλεις της χώρας χρησιμεύουν ως ασφαλείς παράδεισοι για τους Αφγανούς αντάρτες. Οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα είναι σίγουρα σκληρές καθώς έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, εφόσον οι Ταλιμπάν ζουν και βασιλεύουν, οι Αμερικανοί ή θα αποχωρήσουν ηττημένοι από την περιοχή ή θα πρέπει να παραμείνουν για πολλά χρόνια ακόμη.

Τα

Keywords
Τυχαία Θέματα