Η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης

Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι οι απώλειες εσόδων από το ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ, «ξεχνώντας» ωστόσο να αναφερθεί στα οφέλη από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Στην ατζέντα της κυβέρνησης εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μπαίνει και το θέμα της μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

- Τη χειμερινή σεζόν 2012- 2013, στη διάρκεια της οποίας ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε από τα 6 στα 33 λεπτά το λίτρο και εξισώθηκε με τον φόρο του πετρελαίου κίνησης, η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 71% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, που ήταν το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2012.

- Την περίοδο Οκτωβρίου 2013-Απριλίου 2014, σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 12,94%, σε σύγκριση με την περίοδο Οκτωβρίου 2012 - Απριλίου 2013.

Τη χειμερινή περίοδο 2013-2014 η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης περιορίστηκε, ουσιαστικά, στο 1/3 της κατανάλωσης που είχε καταγραφεί την σεζόν 2011-2012 με συνέπεια την σημαντική πτώση των εσόδων από τον ΦΠΑ επί των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης κατά ποσοστό 66%. Κι ενώ τα έσοδα από τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν από τα 185,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2012, στα 295,3 εκατ. ευρώ την περίοδο 2012-2013 και στα 333,2 εκατ. ευρώ φέτος, οι επιπλέον εισπράξεις που προέκυψαν ήταν ανεπαρκείς για να καλύψουν τις σημαντικές απώλειες που υπήρξαν το ίδιο διάστημα από τον ΦΠΑ, λόγω της μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα τα έσοδα που χάθηκαν από το ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά θα παρoυσιασθούν στην τρόικα στον Σεπτέμβριο μαζί με το νέο σχέδιο που θα προβλέπει στους φορολογικούς συντελεστές στο εισόδημα και την εισφορά αλληλεγγύης.

Αυτό σημαίνει, εφόσον βέβαια κυβέρνηση και τρόικα καταλήξουν σε συμφωνία, ότι το φετινό χειμώνα το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα από ότι σήμερα και ότι θα ισχύουν και πάλι δύο διαφορετικοί συντελεστές στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είχαν εξισωθεί στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης. Δηλαδή από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο είχε ανέβει ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο ενώ η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης είχε διαμορφωθεί κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου στα 1,40 ευρώ το λίτρο από περίπου 1 ευρώ που ήταν πριν την εξίσωση των φόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα