Η λίστα Λαγκάρντ «ροκανίζει» την κυβέρνηση

Στο καλύτερο δυνατό σενάριο, μεταξύ των ούτως ή άλλως κακών εκδοχών, ελπίζει σήμερα η κυβέρνηση σχετικά με τη διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των δύο λιστών Λαγκάρντ που έφθασαν στην Ελλάδα. Το «καλύτερο σενάριο», μάλιστα, δεν είναι άλλο από αυτό που θέλει να μην υπάρχουν διαφορές μεταξύ της λίστας που έφθασε στη χώρα προ διετίας και, τελικά, διαβιβάσθηκε από τον κ. Ευ. Βενιζέλο στο Μαξίμου και στη Δικαιοσύνη και αυτής που απεστάλη

εκ νέου προ εβδομάδος από το Παρίσι. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειρισθεί μόνον την πολιτική αντιπαράθεση για τη μη χρησιμοποίηση της λίστας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και όχι την κατηγορία ότι η πρώτη λίστα αλλοιώθηκε συνειδητά από τον βασικό κυβερνητικό εταίρο στην κυβέρνηση.

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση του θετικού σεναρίου θα δώσει στο Μαξίμου αλλά και στο ΠΑΣΟΚ την ευκαιρία να αντεπιτεθούν και να εγκαλέσουν για λαϊκισμό το ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και τις αρχικές δηλώσει της Νάντιας Βαλαβάνη για επιπλέον 600 ονόματα, έστω κι αν στη συνέχεια η βουλευτής αναδιπλώθηκε.

Ωστόσο, υπάρχει και το σενάριο να έχουν διαπιστωθεί οριακές ή ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο καταλόγων, κάτι που θα δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή και θα βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Το ΠΑΣΟΚ ήδη στοχοποίησε χθες, εμμέσως πλην σαφώς, τον γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ωστόσο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μείνει εκτός κάδρου ευθυνών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επίσης διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών και είχε στην κατοχή του τη λίστα. Σε αυτή την περίπτωση, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και τους κινδύνους για την κυβέρνηση που, ούτως ή άλλως, δεν έχει περιθώρια απωλειών.

Άλλωστε, σε περίπτωση που οι οικονομικοί εισαγγελείς διαπιστώσουν αλλοιώσεις στη λίστα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και για τη ΔΗΜΑΡ να αρνηθεί ψήφο στην πρόταση που αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για το θέμα.

Με όλα τα σενάρια ανοικτά, συνομιλητές του κ. Σαμαρά απέφευγαν κάθε σχόλιο, χωρίς όμως να κρύβουν και τον εκνευρισμό τους για την καθυστέρηση στην κατάληξη των δικαστικών ερευνών. Διότι γνωρίζουν πώς η φημολογία ροκανίζει σαν σαράκι την κυβερνητική εικόνα, ακόμη κι αν στο τέλος αποδειχθεί άνθρακας ο θησαυρός…

Keywords
Τυχαία Θέματα