Ή λιτότητα ή επόπτης με «ψαλίδι» στο δημόσιο

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το μήνυμα που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός με δύο εγκυκλίους του είναι σαφές: Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αποκλίσεων έναντι των δημοσιονομικών στόχων. Οι διοικήσεις, υπουργείων, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, Δήμοι και γενικότερα όλων των δημόσιων οργανισμών θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στις δαπάνες τους, καθώς από τις εγκυκλίους είναι

ξεκάθαρο ότι η όποια απόκλιση θα καλύπτεται με νέα μέτρα, ενώ ακόμα και η μισθοδοσία θα καλύπτεται από ίδια έσοδα εάν δεν έχει γίνει σωστός προϋπολογισμός.

Επί της ουσίας, οι εγκύκλιοι έρχονται σε εφαρμογή των όσων προβλέπονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω των οποίων ορίζονται οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες. Η μία εγκύκλιος έχει να κάνει με τον τρόπο κατάρτισης, παρακολούθησης και ελέγχου των προϋπολογισμών των φορέων για το 2013 και η δεύτερη καθαρά με την εφαρμογή των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων. Ειδικότερα, οι δύο εγκύκλιοι του κ. Σταϊκούρα, προβλέπουν:

1. Εως τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν καταρτιστεί μηνιαία προγράμματα κατανομής δαπανών, που θα αποτελούν τα ανώτατα όρια υλοποίησης του προϋπολογισμού. Τα όρια αυτά θα δημιουργούν και τους τριμηνιαίους στόχους. Η πορεία υλοποίησης θα ελέγχεται κάθε μήνα, αλλά θα γίνεται και σωρευτικός έλεγχος στο τέλος κάθε τριμήνου. Εάν διαπιστώνονται αποκλίσεις άνω του 10% από τους στόχους, θα λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα περικοπής δαπανών (μείωση επιχορηγήσεων, λειτουργικών δαπανών κλπ). Το μέτρο αφορά όλους τους φορείς του Δημοσίου (ακόμα και την Προεδρεία της Δημοκρατίας).

2. Ειδικά για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία ΕΣΥ, τα πανεπιστημιακά και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα εάν η απόκλιση ξεπερνά το 10%, θα τοποθετείται Επόπτης για να επαναφέρει τους προϋπολογισμούς εντός στόχων.

3. Υιοθέτηση μηχανισμών διόρθωσης των αποκλίσεων, με λήψη νέων μέτρων σε όλο το Δημόσιο.

4. Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης σε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ.

5. Δημιουργία παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας στο υπουργείο Εσωτερικών για τους ΟΤΑ.

6. Απαγόρευση συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

7. Ενημέρωση και αυστηρή τήρηση Μητρώου Δεσμεύσεων. Δεν θα γίνεται καμία ανάληψη υποχρέωσης πέραν των πιστώσεων, ενώ θα υπάρχει ατομική ευθύνη για το διατάκτη κάθε φορέα.

8. Οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικών Ελέγχων θα εγκρίνουν τις έξτρα αμοιβές (υπερωρίες, εκτός έδρας, αποζημιώσεις συλλογικών οργάνων κλπ), βάσει των υποχρεώσεων κάθε φορέα.

9. Σύνδεση κάθε δαπάνης με μετρήσιμα αποτελέσματα.

10. Η διάθεση του συνόλου των εγκεκριμένων πιστώσεων κάθε φορέα, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

11. Προγραμματισμός των αναγκών κάθε φορέα, ανάλογα με τις πιστώσεις που του έχουν εγκριθεί.

12. Θέσπιση πλαφόν στον αριθμό των ωρών υπερωρίας σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΕΣΥ.

13. Από τα ίδια έσοδα των φορέων η μισθοδοσία, εάν δεν έχει γίνει σωστός προγραμματισμός για το εν λόγω κονδύλι

14. Κατάργηση θέσεων εργασίας μετά από παραίτηση, συνταξιοδότηση, μετάταξη κλπ

15. Αποφάσεις μετατάξεων που μπορούν να προωθηθούν χωρίς να έχουν εγκριθεί πιστώσεις επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο εξυγίανσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα