Η Κύπρος έχασε – Η Γερμανία κέρδισε

Το Reuters κάνει λόγο για εξαιρετικά κακό χειρισμό των εξελίξεων την περασμένη εβδομάδα, που οδήγησαν σε ακόμη δυσκολότερα τα πράγματα για τον κυπριακό λαό.

Το ΒBC αναφέρει «η Κύπρος σώθηκε αλλά με ποιο τίμημα», εκτιμώντας ότι χάθηκε οριστικά η μάχη για να διατηρήσει η Κύπρος το επιχειρηματικό μοντέλο της offshore

οικονομίας. Κάτι που επιθυμούσε άλλωστε και η Γερμανία, αναφέρει, όχι τυχαία…

Το άρθρο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας θα οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και επισημαίνει ότι κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 θα είναι ίσως 40% ή και μεγαλύτερο. Τεράστιες θα είναι οι απώλειες και για τους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου όπου, όπως επισημαίνεται, βρίσκονται τα περισσότερα ρωσικά κεφάλαια. Εξάλλου ο Gavin Hewitt του BBC, έγραψε στο twitter: «Κύπρος: Η Γερμανία κέρδισε. Η Κύπρος έχασε. Η Γερμανία ήθελε τον κυπριακό τραπεζικό τομέα μειωμένο. Τα κατάφερε. Ο οικονομικός τομέας της Κύπρου εξασθένισε».

O υπεύθυνος του BBC για τα θέματα Ευρώπης, έγραψε και νέο tweet υποστηρίζοντας ότι την Κύπρο η λέξη που ακούς πιο συχνά είναι «προδοσία». «Υπάρχει η αποδοχή ότι η Κύπρος έκανε λάθη, όμως ο λαός αισθάνεται τιμωρημένος» συμπλήρωσε.

H Γαλλική Liberation παρομιάζει την Κύπρο με χώρα-καζίνο. Η Λευκωσία εξαναγκάστηκε να συμφωνήσει σε τεράστιες θυσίες προκειμένου να επιτύχει οικονομική βοήθεια, γράφει η εφημερίδα. Και συνεχίζει, γράφοντας ότι πρόκειται για έναν φορολογικό παράδεισο στα όρια της πτώχευσης, ένα νησί που βάζει τις Βρυξέλλες σε δύσκολη θέση αφού η Ευρώπη αναγκάστηκε να σώσει ένα μέλος της απαιτώντας αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στο οποίο στηρίζεται ολόκληρη η οικονομία της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα