Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΜΠΙΤ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ Κ44

Ο τυχοδιώκτης Ράμσεϊ Άλεν, μέντορας και φίλος του ωραίου, κατά πολύ νεαρότερου, ποιητή Φίλιπ Τούριαν, φυτοζωεί σε μια ετερόκλητη «φοιτητική» παρέα αντρών και γυναικών όπου διασταυρώνονται και οι δύο αφηγητές του βιβλίου: ο Ουίλ Ντένισον ένας μπάρμπαν χωμένος για τα καλά στον υπόκοσμο, που όμως την ημέρα δουλεύει σαν ντεντέκτιβ, και ο Μάικ Ράικο, ένας αλκοολικός ναυτικός. Παράσταση για γερούς θεατρόφιλους στο Κ44.

Της Χαράς Ιωάννου

Οι σταθεροί φίλοι και οι περιστασιακές φίλες και γνωριμίες αυτής της ομάδας κοιμούνται οπουδήποτε (και με οποιονδήποτε), τρώνε οπουδήποτε,

σκοτώνουν τον χρόνο τους οπουδήποτε, καταναλώνουν ατελείωτες ποσότητες αλκοόλ και ναρκωτικών – κι όλα αυτά εν μέσω πολέμου, στο μυθιστόρημα «Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους» βασίζεται σ’ ένα αληθινό γεγονός, τη δολοφονία του Ντέιβιντ Ιμς Κάμερερ από τον Λισιέν Καρ. Η δολοφονία αυτή υπήρξε η τραγική κατάληξη της σχέσης μέντορα Κάμερερ (στο βιβλίο Ράμσεϊ Άλεν) και προστατευόμενου Λισιέν Καρ (στο βιβλίο Φιλίπ Τουριάν) και αποτέλεσε σταθερό μοτίβο στο μετέπειτα λογοτεχνικό έργο της γενιάς των μπιτ. Οι ήρωες περιφέρονται αδιάκοπα στη Νέα Υόρκη μέσα σ’ ένα κλίμα λαγνείας, ναρκωτικών, αλκοόλ, αμφισεξουαλικότητας αλλά παράλληλα και ενασχόλησης με την τέχνη, τον κινηματογράφο και την ποίηση. Σ’ αυτό το μυθικό βιβλίο που εκδόθηκε 60 χρόνια μετά τη συγγραφή του αποτυπώνονται για πρώτη φορά τα χαρακτηριστικά της λογοτεχνίας των Beatniks. Σύμφωνα με τον Κέρουακ: «το βιβλίο αποτελεί μια σκιαγράφηση ενός «χαμένου κεφαλαίου» της γενιάς του, ωμής, ειλικρινής και συνταρακτικά αληθινής».

Ο φόνος στο Κολούμπια κατά πολλούς γέννησε τους Μπίτνικς, που γέννησαν το κίνημα των Χίππις, επηρέασαν τη Ροκ μουσική, βάφτισαν τη Heavy Metal και το Πανκ, έκλεψαν την παράσταση ως guests stars στο Αντεργκράουντ σινεμά, διαμόρφωσαν την Κυβερνοπάνκ λογοτεχνία και παράλληλα μίλησαν δια χειλέων Μπάροουζ πρώτοι για Ακτιβισμό και Οικολογία. Οι Beatniks εμπνεύστηκαν από την παραδοσιακή ευρωπαϊκή αναρχία, και το κύμα των μεγάλων αμερικανών συγγραφέων των αρχών του εικοστού αιώνα και ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών και επηρέασαν μεγάλους μουσικούς -τραγουδοποιούς όπως οι Beatles, Tom Waits, Bob Dylan, David Bowie, Patti Smith κ.α. Δώδεκα ηθοποιοί θα δώσουν σάρκα και οστά στους βασικούς χαρακτήρες του έργου. Ολόκληρο το Κ44 θα αποτελέσει το σκηνικό χώρο της παράστασης μας και για αυτό το λόγο η κινηματογράφηση σε real time θα μεταμορφώσει τους δύο αφηγητές σε κινηματογραφιστές. Τέλος, οι θεατές θα αποτελούν ζωτικό μέρος της παράστασης μιας και θα μετέχουν «παθητικά» αποτελώντας ένα ιδιότυπο ρόλο- έκπληξη βοηθητικών ηθοποιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα