Η «φωνή» του Βερολίνου ανατρέπει τα δεδομένα με την τρόικα

του Βαγγέλη Δουράκη

Με μια λιτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ τόνισε πως «οι Έλληνες έχουν επιδείξει φερεγγυότητα απέναντί μας και αντίστοιχα φερέγγυα πρέπει να σταθούμε και εμείς απέναντί τους», δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεων της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα, λίγα ώρες πριν ο Αντώνης Σαμαράς συναντηθεί με την Μέρκελ.

Σε αυτό καθ’ αυτό το «τεχνοκρατικό

μέτωπο» της διαπραγμάτευσης, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ τόνιζε πριν την σύσκεψη με τους δανειστές πως «θα υπάρξουν εκπλήξεις» όσον αφορά στους στόχους του προϋπολογισμού του 2014. Όμως άλλο στέλεχος του υπουργείου επισήμανε δύο πεδία στα οποία η τρόικα προβάλλει αντιστάσεις διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα το «κενό»:

•Δεν δέχονται οι δανειστές την επίδραση της ανάκαμψης σε έσοδα, περιστολή δαπανών και μείωση ελλείμματος. Αντί για 700 εκατ ευρώ οφέλους που εκτιμούσε η ελληνική πλευρά η τρόικα δέχεται μόνο 100- 120 εκατ ευρώ.

•Δεν δέχονται ακόμη μέρος της απόδοσηςτης μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Η «ψαλίδα» σε αυτή τη περίπτωση είναι μικρότερη και αντί για 380 εκατ ευρώ δέχονται 350 εκατ ευρώ.

Η συμφωνία σήμερα θεωρείται σχεδόν αδύνατη. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ερωτηθείς για τις πιθανότητες να υπάρχει συμφωνία πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου ανέφερε ότι είναι 60-40 (σ.σ. ο ίδιος παράγοντας προ ημερών έδινε πιθανότητες 50 – 50…).

Ειδικά για το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι και η τρόικα έχει υπαναχωρήσει από το αίτημα της για λουκέτο, ωστόσο υπάρχουν ακόμη διαφωνίες: η ελληνική πλευρά ζητά να διατηρηθεί και ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρείας, ενώ η τρόικα συναινεί μόνο στη διατήρηση του στρατιωτικού της σκέλους.

Τα ανοικτά μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι πολλά και μεγάλα. Περιλαμβάνουν εκτός από τα μέτρα του 2014, τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τις ομαδικές απολύσεις αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις με την τρόικα να ζητά παρεμβάσεις ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα και με διάφορα «οχήματα» εκ των προτέρων άντλησης εσόδων από μελλοντικές αξιοποιήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων (πώληση μετοχών, fund ακινήτων, δάνειο με εγγύηση αξίες του δημοσίου κλπ).

Αύριο κατατίθεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή και ανακοινώνεται επισήμως, καθώς υπάρχει συνταγματική υποχρέωση. Θα «γεμίσει» στην συνέχεια – όταν υπάρξει συμφωνία – με τα μέτρα που θα έρθουν δια νόμου.

Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Εργασίας δήλωναν πως επήλθε συμφωνία με τους δανειστές όσον αφορά την απόδοση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στα 700 εκατ. (το υπουργείο μιλούσε για εξοικονόμηση 800 εκατ.). Κατόπιν τούτου το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί αύριο στην Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα