Απορρίπτει η Τεχεράνη τις κατηγορίες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Μια ομάδα δυτικών χωρών, υπό την καθοδήγηση του Καναδά, υιοθέτησε μια απόφαση εναντίον της χώρας μας. Καταδικάζουμε τη χρήση του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το κείμενο, που υιοθετήθηκε με 83 ψήφους υπέρ, 36 κατά (μεταξύ αυτών και οι ψήφοι της Ρωσίας και της Κίνας) και 62 αποχές από μια επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης αρμόδιας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάζει «την ανησυχητική συχνότητα με την οποία επιβάλλεται η ποινή του θανάτου, χωρίς να

εφαρμόζονται οι διεθνώς αναγνωρισμένες εγγυήσεις», καθώς και τις εκτελέσεις ανηλίκων.

Επίσης ζητείται από την ιρανική κυβέρνηση να διεξάγει έρευνες για περιπτώσεις εκβιασμών ώστε να ερευνηθεί μεταξύ άλλων αν σε αυτές εμπλέκονται μέλη του δικαστικού συστήματος ή των δυνάμεων ασφαλείας.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης «δέχθηκε με ικανοποίηση τις υποσχέσεις που έκανε ο νέος πρόεδρος» του Ιράν Χασάν Ροχανί και «την πρόσφατη απελευθέρωση ενός αριθμού κρατουμένων συνείδησης και πολιτικών κρατούμενων», ενώ καλεί την Τεχεράνη να συνεχίσει στον δρόμο αυτό.

Τον Σεπτέμβριο το Ιράν άφησε ελεύθερους δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους, μεταξύ αυτών και τη διάσημη δικηγόρο Νασρίν Σοτουντέχ. Όμως πολλοί άλλοι παραμένουν φυλακισμένοι ή σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Εξάλλου η απόφαση «ενθαρρύνει» την ιρανική κυβέρνηση να δεχθεί μια επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα Άχμεντ Σάχιντ, που δεν έχει καταφέρει να αναλάβει τη θέση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα