Η διεύρυνση της ΝΔ διχάζει τη... ΝΔ

Το εκλογικό αποτέλεσμα δημιούργησε εντελώς νέες συνθήκες. Μπορεί το στρατήγημα του Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές άμεσα να μην βγήκε, ως εκ του αποτελέσματος, ωστόσο η εκλογική πραγματικότητα, όπως αποτυπώθηκε, αναγκάζει τον Αντώνη Σαμαρά σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής του.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης – επανίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας – υπό τη φράση

«Νέα Ελλάδα» - παραμένει μεν σταθερά στην ατζέντα του κ. Σαμαρά και των συνεργατών του, ωστόσο είναι σαφές ότι οι όποιες κινήσεις θα γίνουν πλέον με πολύ προσεκτικά βήματα. Αν γίνουν.

Άλλωστε, την έμμεση πλην σαφή αντίθεσής τους στο σχέδιο μετονομασίας του κόμματος είχαν εκφράσει πολλά στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη ενώ αντίστοιχα μηνύματα έστελναν και πολλοί καραμανλικοί, οι οποίοι και θεωρείται ότι ερμήνευαν και τη στάση του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού και ανιψιού του Ιδρυτή της Νέας Δημοκρατία, Κώστα Καραμανλή.

Μάλιστα στο δρόμο προς τις κάλπες πολλοί έσπευδαν να εκτιμήσουν ότι το σχέδιο μπαίνει στο συρτάρι, τουλάχιστον έως ότου η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Υπό την έννοια αυτή και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για Συνέδριο Αρχών της Ν.Δ. εντός του Ιουνίου απορρίπτονταν... αρμοδίως. Όχι, βέβαια, ότι ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού δεν περιελάμβανε και αυτό ως βήμα μετεξέλιξης της Ν.Δ. αλλά, προφανώς, η συγκυρία δεν βοηθά.

Άλλωστε, η κυβέρνηση καλείται, τώρα, να υπερβεί το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, να συντονιστεί εσωτερικά καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος νοιώθει ισχυροποιημένος από το αποτέλεσμα (!), να προχωρήσει τον ανασχηματισμό αλλά και τη σειρά των δύσκολων μέτρων που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός εγκαταλείπει την προσπάθεια διεύρυνσης της Ν.Δ. με κεντρώα στελέχη ή επαναπατρισμού σε αυτήν στελεχών από τον ευρύ κεντροδεξιό χώρο. Αυτό θα επιδιωχθεί να γίνει και εντός Βουλής καθώς οι φυγόκεντρες τάσεις σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ δημιουργούν προϋποθέσεις ανασύνθεσης της συμπολίτευσης.

Εκτός Βουλής, ωστόσο, τα φώτα έχουν πέσει στον Γιώργο Καρατζαφέρη, το 2,7% του οποίου στις ευρωεκλογές προκάλεσε αίσθηση. Ήδη ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης – παρά τη μεταξύ τους ένταση – εμφανίστηκε να επιδιώκει την προσέγγισε με τον παλαιό πολιτικό με στόχο την επιστροφή του στο κόμμα με το οποίο πολιτεύτηκε για πρώτη φορά.

Την ίδια στιγμή, ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος σημείωνε πως οι πόρτες της παράταξης είναι ανοιχτές σε όσους σέβονται τις θυσίες που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια και ασπάζονται το όραμα της νέας Ελλάδας. Το έχουμε πει ότι η ΝΔ έχει ανοικτές τις πόρτες της σε όσους ασπάζονται το όραμα μας. Έχουμε πάρει μία απόφαση. Να δημιουργήσουμε τη νέα Ελλάδα με μεταρρυθμίσεις, ρήξεις, ανατροπές, μία Ελλάδα που δεν θα έχει καμία σχέση με το παρελθόν" είπε ο Παπαμιμίκος, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς και τις προϋποθέσεις αποδοχής των ενδιαφερομένων στο κόμμα.

Ωστόσο και μόνον το γεγονός ότι η συζήτηση ξεκίνησε, έστω και τυχαία, από το όνομα του Γ. Καρατζαφέρη γέννησε προβληματισμός. Παρά το γεγονός ότι έλαβε το 2,7% των ψήφων είναι αμφίβολο αν θα έφερνε μαζί του στη Ν.Δ. έστω και το ένα τρίτο αυτού του ποσοστού, σημειώνουν γαλάζια στελέχη. Έντονες είναι και οι ενστάσεις, επί του παρόντος ανεπίσημα, από το καραμανλικό μπλοκ. Ο κ. Καραμανλής που σε κάθε ερώτηση για τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. επαναλάμβανε μονότονα πως «η Ν.Δ. δεν συνεργάζεται με τα άκρα» δεν μοιάζει πρόθυμος να κάνει τα στραβά μάτια για την επιστροφή στο κόμμα ενός εκ των βασικών υβριστών του. Αντίστοιχη είναι και η στάση πολλών βουλευτών της νεότερης γενιάς που βλέπουν με προβληματισμό την... αναπαλαίωση στο κόμμα.

Παρά το γεγονός ότι οι όποιες κινήσεις Σαμαρά θα είναι καλά σχεδιασμένες και όχι με όρους εκβιασμού των εξελίξεων όπως συμβαίνει τώρα λόγω του εκλογικού αποτελέσματος, καθίσταται σαφές πώς το εγχείρημα της διεύρυνσης παραμένει εξαιρετικά σύνθετο, αν όχι και επικίνδυνο για τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβερνώσας Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα