Η Αθήνα διψά για φρέσκο χρήμα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Τον δρόμο άνοιξαν οι τράπεζες: Έως τώρα η Πειραιώς άντλησε 500 εκατ. σε ομολογιακό, ενώ προχώρησε και σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 1,75 δισ. ευρώ, με την Alpha bank να αντλεί από την διεθνή αγορά σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε το ελληνικό κράτος με την έκδοση του 5ετους ομολόγου, μέσω του οποίου μπήκαν στα ταμεία 3 δισ. ευρώ, έστω και με επιτόκιο 4,95%, ενώ δεν «έλειψε» και η έκδοση των εντόκων γραμματίων.

«Πράσινο

φως» δόθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής στην προσφορά ομάδας ξένων θεσμικών επενδυτών υπό τη Fairfax, για την συμμετοχή τους στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank συνολικού ύψους 2,863 δισ.

Συγκεκριμένα, στην ομάδα των επενδυτών περιλαμβάνονται η Fairfax Financial Holdings Limited, η WLR Recovery Fund V, L.P. και/ή άλλα επενδυτικά σχήματα που διαχειρίζεται η WL Ross & Co LLC, η Capital Research and Management Company, που ενεργεί υπό την ιδιότητά της ως διαχειρίστρια επενδύσεων με διακριτική ευχέρεια για λογαριασμό και εξ ονόματος ορισμένων κεφαλαίων που διαχειρίζεται («Capital Research and Management Funds»), η Mackenzie Financial Corporation, υπό την ιδιότητά της ως διαχειρίστρια επενδύσεων με διακριτική ευχέρεια για λογαριασμό και εξ ονόματος ορισμένων κεφαλαίων που διαχειρίζεται («Mackenzie»), ορισμένα κεφάλαια της Fidelity Management & Research Company (από κοινού «Fidelity»), και η Brookfield International Bank Inc.

Η ομάδα αυτή δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία εγγραφής των νέων μετοχών με συνολικό ποσό ύψους 1,332 δισ. ευρώ (το οποίο αντιπροσωπεύει το 47% της ΑΜΚ) στην τιμή των €0,30 ανά προσφερόμενη μετοχή.

Από το ΤΧΣ εγκρίθηκε και το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζα που θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει ποσό ύψους έως και 2,5 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα που διαπιστώθηκε από τον έλεγχο της BlackRock.

Η Εθνική έχει ήδη προσλάβει τις Goldman Sachs και Morgan Stanley για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η διαδικασία δεν αναμένεται να συμπεριλάβει και τα δικαιώματα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αν σε όλες αυτές τις κινήσεις συνυπολογιστεί ότι και η ΔΕΗ μέσω ομολογιακού θέλει να αντλήσει ποσό 750 εκατ., ο Μυτιληναίος άλλα 500 εκατ και η MIG 80 -120 εκατ. ευρώ, τότε γίνεται εμφανές ότι η Ελλάδα θα έχει δανεισθεί μόλις σε λίγες εβδομάδες ποσό που ξεπερνά τα 13 δισ.!!

Αυτό αποτυπώνει από την μια την «δίψα» των εγχώριων τραπεζών και επιχειρήσεων -πέρα από το Κράτος- για «φρέσκο χρήμα» και από την άλλη ότι η εμπιστοσύνη των ξένων προς την ελληνική οικονομία αρχίζει σταδιακά να αποκαθίσταται καθώς βλέπουν «κέρδος»: Και εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για παράδειγμα όταν «αγοράζουν» τράπεζες επενδύουν και σε στοιχεία τους όπως είναι τα «κόκκινα δάνεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα