Η ακτινογραφία του Α' γύρου: Γιατί όλοι κέρδισαν και όλοι έχασαν

Συμπέρασμα 1ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μία συμβολική νίκη στην Αττική, με τη Ρένα Δούρου, και πέτυχε να μπει στην Αθήνα, με τον Γ. Σακελλαρίδη, ωστόσο με επιδόσεις χαμηλότερες του εθνικού του ποσοστού και, πάντως, αναντίστοιχες του διακυβεύματος που είχε θέσει η Κουμουνδούρου.

Συμπέρασμα 2ον. Η Ν.Δ. κατέγραψε αρνητικά ποσοστά σε Αθήνα και Αττικής, μένοντας για πρώτη φορά εκτός Β' γύρου,

εξέλιξη βαριά για ένα κυβερνητικό κόμμα. Προφανώς, ευθύνες για τη διαχείριση (αντάρτικο ψηφοδέλτιο Κακλαμάνη) αλλά και για τον όπως αποδείχθηκε μάταιο αγώνα του Γ. Κουμουτσάκου υπάρχουν καθώς, ειδικά για την Περιφέρεια, υπήρχε το όνομα του Δημάρχου Περιστερίου Δ. Παχατουρίδη (σ.σ. που τελικά αρνήθηκε) αλλά και το σενάριο της εξ αρχής στήριξης Σγουρού.

Συμπέρασμα 3ον. Πλην Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει ακόμη και τα ποσοστά που είχε λάβει τον Ιούνιο του 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος στην Κρήτη, κι όμως ο βουλευτής υποψήφιός του βγήκε... τρίτος πίσω από τον πράσινο Αρναουτάκη και το μη Κρητικό γαλάζιο Τσόκα. Κυριάρχησε στη Στερεά Ελλάδα, αλλά ο υποψήφιός του, επίσης βουλευτής, περιορίστηκε σε ποσοστό κάτω από το 19%. Εμφανιζόταν βέβαιος ότι θα είναι παρών στο β' γύρο σε Δυτ. Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο αλλά απέτυχε ενώ στη Θεσσαλία η κ. Ηρώ Διώτη ήρθε τρίτη και σε όσες περιφέρειες πέρασε στο δεύτερο γύρο υπολείπεται σε ποσοστά, εκτός από τα Ιόνια.

Συμπέρασμα 4ον. Αντιστοίχως, η Ν.Δ. μπορεί να επαίρεται πώς οι υποψήφιοί της είναι παρόντες σε 12 από τις 13 περιφέρειες (σ.σ. ενώ καθαρίζει την Ήπειρο από τον πρώτο γύρο), 7 υποψήφιοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ/Ελιά, ενώ μόλις 4 του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπέρασμα 5ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των χθεσινών αποτελεσμάτων, μπορεί να κερδίσει στον επόμενο γύρο από μία έως... καμία περιφέρεια.

Καταληκτικά. Συγγρού και Κουμουνδούρου διαγκωνίστηκαν σε λάθη επί της επιλογής προσώπων, τα οποία κόστισαν στη μεν Συγγρού στο Λεκανοπέδιο, στο δε ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις δηλώσεις τους, ο μεν Αντ. Σαμαρά επιχείρησε να δει όλη την εικόνα της Ελλάδας, ο δε Αλέξη Τσίπρας επικεντρώθηκε στην Αττική.

Η δε κεντροαριστερά επιβεβαίωσε ότι διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τις κοινωνίες, την ίδια στιγμή που η Κουμουνδούρου παρά την εκλογική της απήχηση δεν έχει πετύχει να δημιουργήσει ερείσματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα και το φοιτητικό κίνημα.

Το αποτέλεσμα, με τη βοήθεια και των δημοσκόπων που με την αστοχία της πρώτης εκτίμησης για το exit poll δημιούργησαν συνθήκες ανασυγκρότησης της Ν.Δ., είναι ανοικτό σε ερμηνείες.

Που δεν θα καταλήξουν σε οριστικό αποτέλεσμα, παρά μόνον με την καταμέτρηση και του δεύτερου γύρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα