Γυρίζουν στη ΔΗΜΑΡ, πριν καν… φύγουν

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο σφιχτός εναγκαλισμός των «58» με το ΠΑΣΟΚ, η «ανοχή» τους προς τον… άλλον εναγκαλισμό, αυτόν του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και η αλλαγή των πολιτικών δεδομένων που επέφερε η υιοθέτηση της σταυροδοσίας στις Ευρωεκλογές οδήγησε πολλά στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου, που συνωθούντο στην πόρτα της εξόδου, στην αναθεώρηση των αποφάσεών τους. Βεβαίως, κάθε

περίπτωση είναι διαφορετική. Μεταξύ των στελεχών που «αλληθώρισαν» προς τους «58» υπάρχουν εκείνοι που σχεδόν εντάχθηκαν στην Πρωτοβουλία και τώρα γύρισαν πίσω, εκείνοι που εμφανίζονταν θετικοί αλλά δεν σκέφτονταν να φύγουν από το κόμμα και εκείνοι που είχαν αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Κόβεται η γέφυρα

Σε κάθε περίπτωση και σ” όποια κατηγορία από τις παραπάνω ανήκουν ορισμένα στελέχη, είναι γεγονός -όπως διαπιστώνουν και κύκλοι της ηγεσίας του κόμματος- πως σταδιακά κόβονται οι γέφυρες μεταξύ ΔΗΜΑΡ- «58» και έχει ακυρωθεί η εικόνα που εμφάνιζε τη ΔΗΜΑΡ να φυλλορροεί προς την Κεντροαριστερά.

Την πάγια απόφασή του να παραμείνει στο κόμμα της ΔΗΜΑΡ υπερασπίζεται σε κάθε περίπτωση ο Σπύρος Λυκούδης. Ο πρώην γραμματέας του κόμματος δεν ανήκει μεν στους «επαναπατριζόμενους» -υπό την έννοια ότι ουδέποτε έφυγε από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά ουδέποτε φλέρταρε και με το σχετικό ενδεχόμενο. Μετά την δριμεία σύγκρουσή του με τον Φώτη Κουβέλη στο συνέδριο του κόμματος, ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ έχει ρίξει τους τόνους, έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τους «58» και σημειώνει σε όλους τους συνομιλητές του πως στηρίζει μεν το διάλογο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ωστόσο αν οι «58» μετεξελιχθούν σε κόμμα, είναι «μοιραία» (απ” όλες τις απόψεις, δηλαδή και νομοτελειακή, αλλά και… πολιτικά θανάσιμη) η συγχώνευσή τους με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Εξάλλου, ακόμη και στις «άγριες» ημέρες του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, ο Σπύρος Λυκούδης ήταν ενωτικός, καθώς ξεκαθάριζε πως «έχει συνιδρύσει τη ΔΗΜΑΡ σε δύσκολους καιρούς και δεν την εγκαταλείπει».

Την απόφασή του να παραμείνει στην Αγίου Κωνσταντίνου εκφράζει δημοσίως και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρης Ψαριανός. Στη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον Φώτη Κουβέλη, έλιωσαν οι πάγοι μεταξύ τους, αν και ο Ψαριανός αρνήθηκε να τεθεί εκ νέου υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής. Πλέον, ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα για τυχόν κάθοδό του στις Ευρωεκλογές, ενώ έχει τραβήξει σαφή διαχωριστική γραμμή από τους «58», λόγω του εντεινόμενου πολιτικού φλερτ των τελευταίων με το ΠΑΣΟΚ.

Στη ΔΗΜΑΡ παραμένει και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος. Ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος υπενθυμίζει σε συνομιλητές του πως είναι «τρίτος εκλεγμένος στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ απ” όλο το Συνέδριο» και, στις επιλεκτικές τηλεοπτικές εμφανίσεις του, διατηρεί μεν αυτόνομο πολιτικό στίγμα, αλλά υπό την ιδιότητά του ως μέλους του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου της ΔΗΜΑΡ. Εξάλλου, αν ο κ. Παπαδόπουλος αποφασίσει να διεκδικήσει τους σταυρούς και μία θέση στις Βρυξέλλες, αυτό θα γίνει από το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ.

Στους «επαναπατριζόμενους» ανήκει ο Γεράσιμος Γεωργάτος, ο οποίος είχε…. ενταχθεί κανονικά και με το νόμο στους «58», αφού ήταν μέλος του Συντονιστικού τους Οργάνου. Ο κ. Γεωργάτος, με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για «βαλκανική κουτοπονηριά» και διαβεβαίωσε πως «συνεχίζει να δίνει τη μάχη του από τις γραμμές της ΔΗΜΑΡ», καθώς φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αναθεώρηση της στάσης του η υιοθέτηση της σταυροδοσίας στις Ευρωεκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα