ΓΡΙΦΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

Με τρία νέα υπουργεία (Ναυτιλίας, Τουρισμού, Μακ-Θρακ), ο στόχος του Αντώνη Σαμαρά και των πολιτικών αρχηγών για «μικρό και ευέλικτο σχήμα» μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί. Ποιες συγχωνεύσεις εξετάζονται…

Δεκαπέντε υπουργούς και περί τους 20 υφυπουργούς, συνολικά δηλαδή 33 – 37 πρόσωπα, φιλοδοξεί να έχει στη νέα του κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς.

Στόχος, δύσκολος να επιτευχθεί.

Το σχεδιαζόμενο κυβερνητικό σχήμα διαθέτει 15 υπουργεία συν έναν υπουργό Επικρατείας, δηλαδή 16 υπουργικά στελέχη. Εφόσον προστεθούν και τα τρία νέα χαρτοφυλάκια που θέλει να επανασυστήσει ο Αντ. Σαμαράς (Μακεδονίας – Θράκης, Ναυτιλίας, Τουρισμού), ο αριθμός των υπουργών θα ανέλθει σε 19.

Άρα μοιάζει μονόδρομος η συγχώνευση χαρτοφυλακίων προκειμένου να υπάρξει – τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο – οικονομία δυνάμεων. Οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά κρατούν μέχρι τώρα κλειστά τα χαρτιά τους για τις συγχωνεύσεις και αλλαγές που θα λάβουν χώρα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραμένει – όπως επιμένουν – ανεξάρτητο, έστω κι αν το Λιμενικό σώμα θα επιστρέψει στην αρμοδιότητα του Ναυτιλίας. Το Περιβάλλοντος επίσης παραμένει έστω κι αν η ενέργεια αναμένεται να ανατεθεί στο Ανάπτυξης ή απευθείας στον υπουργό Οικονομικών.

Υπό αυτή την έννοια, μοιάζει πιθανή μία συγχώνευση μεταξύ των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, με υπουργό και αναπληρωτή, ενώ πληροφορίες ήθελαν τον Αντ. Σαμαρά να εξετάζει ενοποίηση των υπουργείων Ανάπτυξης (από το οποίο θα αφαιρεθεί, φυσικά, η Ναυτιλία) και Υποδομών, δημιουργώντας ένα υπερυπουργείο από το οποίο θα περνά το σύνολο σχεδόν των αναπτυξιακών δράσεων αλλά, παράλληλα, θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο.

Δεν αποκλείεται, τέλος, η εξοικονόμηση μίας ακόμη υπουργικής θέσης να επιτευχθεί μέσα από την επανασυγκόλληση των υπουργείων Εσωτερικών – Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τα τελικά σχέδια θα κριθούν στη συνάντηση που θα έχουν στις 13:00  ο Αντ. Σαμαράς με τους Ευ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα