Φουλ …επίθεση από Σαμαρά – Βενιζέλο

09:04 2/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Τετ α τετ θα βρεθούν το απόγευμα οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχειρώντας να θέσουν σε νέα τροχιά – για την ακρίβεια να κρατήσουν σε τροχιά – την κυβέρνηση που συγκροτήθηκε πριν από περίπου 2,5 μήνες. Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε, τα μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί, όχι μόνον αυτό με την τρόικα

αλλά και τα εσωτερικά στα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι ενώ η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι έντονη και το πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από απόλυτη ρευστότητα.

Στην ατζέντα των δύο πολιτικών αρχηγών βρίσκεται το σύνολο σχεδόν των κορυφαίων θεμάτων καθώς τα εγκαίνια της ΔΕΘ, η επέτειος της 3ης Σεπτεμβρίου και η επικείμενη Προεδρία της Ε.Ε. αντιμετωπίζονται και από τους δύο, για διαφορετικούς λόγους, ως ορόσημα που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν. Παράλληλα, η επικαιρότητα παραμένει ιδιαιτέρως απαιτητική, ενώ τα «φάλτσα» εκατέρωθεν δεν λείπουν, με πλέον πρόσφατο το ζήτημα της Συρίας.

Συρία

Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να κάνουν επισκόπηση των εξελίξεων στην περιοχή μετά και την… παράταση που έδωσε ο Μπάρακ Ομπάμα στην έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης εις βάρος του καθεστώτος Άσαντ. Ο Ευ. Βενιζέλος μεταβαίνει, την Πέμπτη, στην Αίγυπτο ενώ τις τελευταίες ημέρες γαλάζια κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη έβαλαν κατά του Αντιπροέδρου, ο οποίος εμφανίστηκε ως επισπεύδων της επέμβασης, εν αντιθέσει με τους προσεκτικούς τόνους που επιδίωξε να κρατήσει το Μαξίμου.

ΔΕΘ, μνημόνιο, μέτρα

Η συνέντευξη Σαμαρά στην Ελευθεροτυπία, όπου και επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα αλλά αντιθέτως δεσμεύθηκε για ελαφρύνσεις μέσα από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αποτελεί «μπούσουλα» για τον τρόπο που θα πολιτευθούν οι δύο. Εν αντιθέσει με την σύντομη παρουσία Σαμαρά στη ΔΕΘ, ο κ. Βενιζέλος έχει την πρόθεση να εκμεταλλευθεί την διοργάνωση για να επιχειρήσει να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας και, συνεπώς, χρειάζεται κι αυτός «καλές ειδήσεις». Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν άλλωστε να ανησυχούν και για τη στάση των βουλευτών τους, οι οποίοι απαιτούν να σηματοδοτηθεί μία αλλαγή πολιτικής που θα ανισταθμίσει τα πολύ δύσκολα μέτρα που έπονται όπως οι διαθεσιμότητες και απολύσεις στο Δημόσιο

Προγραμματική Συμφωνία

Άμεσα συνδεδεμένη με τη ΔΕΘ είναι και η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων, την οποία ο κ. Βενιζέλος θέλει να έχει ολοκληρωθεί πριν την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. Δεν αποκλείεται οι τελευταίες λεπτομέρειες να οριστικοποιηθούν ακόμη και σήμερα καθώς η προεργασία που έχει γίνει από τους Χρ. Λαζαρίδη αφενός και τους Φιλ. Σαχινίδη, Χρ. Πρωτόπαπα, Γ. Κουτρουμάνη αφετέρου έχει προχωρήσει σημαντικά. Η μη επιβολή νέων μέτρων θα κυριαρχεί στη συμφωνία των δύο πλευρών ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον που θα καταλήξουν στο ζήτημα του μεταναστευτικού (σ.σ. ζήτημα για το οποιο το Υπ. Εσωτερικών έχει έτοιμη πρόταση) αλλά και του εκλογικού νόμου, όπου το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να προτείνει την αναλογική διανομή του μπόνους των 50 εδρών στα κόμματα που έχουν δεσμευθεί ότι θα συνεργαστούν μετεκλογικά για την συγκρότηση πλειοψηφίας. Από την πλευρά του, το Μαξίμου εμφανίζεται επιφυλακτικό καθώς αν και δεν παραγνωρίζει τη στρέβλωση που προκαλεί το μπόνους των 50 εδρών αντιμετωπίζει τον κίνδυνο όποια αλλαγή, ειδικά αν σηματοδοτεί στενότερο εναγκαλισμό με το ΠΑΣΟΚ, να λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για την ήδη αποδυναμωμένη κομματική βάση της ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα