«Συναγερμός» στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

08:21 2/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν τη μεγαλύτερη δοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σ’ αυτή την αναμέτρηση θα φανεί αν η Κουμουνδούρου μπορεί να ανέλθει στην εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα,

ύψωσε κατακόρυφα τους τόνους και έθεσε ψηλά τον πήχη, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του δεν μπορεί να αρκεστεί σε μια… αξιοπρεπή εκλογική επίδοση. «Στις εκλογές αυτές πρέπει, θα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον ίδιο το λαό, να νικήσει ο λαός», επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «απλώς να δώσουμε τη μάχη με αξιοπρέπεια, αριστερή ανιδιοτέλεια, μυαλό και καρδιά». «Ναι, να τη δώσουμε έτσι, αλλά να τη δώσουμε έτσι ώστε να νικήσουμε, να ανατρέψουμε». Παράλληλα, σε μια αποστροφή του λόγου του που προκάλεσε αίσθηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε «βλαχοδημάρχους» τους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες με το χρίσμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Να τα δώσουμε όλα ώστε ένα μεγάλο, συμπαραταγμένο κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρειας, κάθε δήμο και κάθε γωνιά της χώρας να σαρώσει τους φθαρμένους βλαχοδημάρχους της συμμαχίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», τόνισε.

Πρόβα εξουσίας

Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη θέτει το κόμμα του σε τροχιά αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς ο ίδιος, αλλά και οι συνεργάτες του θέλουν να μετατρέψουν την αναμέτρηση του Μαΐου σε «δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης» -αν ως τότε δεν έχει γίνει κάποιο «ατύχημα» και δεν έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως «πρόβα εξουσίας» για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένα θετικό αποτέλεσμα θα δώσει στην Κουμουνδούρου «αέρα νίκης». Μάλιστα, προχθές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής πως από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί «αν η αρετή της αριστεράς, η ανιδιοτέλεια και η αφοσίωση στη λαϊκή υπόθεση θα αντέξει σε συνθήκες εξουσίας».

«Όχι παραγοντισμοί»

Πάντως, στην Κουμουνδούρου δεν είναι όλα «ρόδινα» σε ό,τι αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο παρασκήνιο υποβόσκει μία κόντρα της ηγεσίας με την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη αναφορικά με την πολιτική συμμαχιών, καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν θέλει ούτε να ακούσει για τοπικές συμμαχίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΔΗΜΑΡ. Στον αντίποδα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατανοεί, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, πως οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ περιοριστούν σε ανένταχτους της Αριστεράς και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τότε οι συνδυασμοί της Κουμουνδούρου δεν θα περάσουν καν… στον δεύτερο γύρο.

Για το λόγο αυτό –επειδή δηλαδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει πως όταν έρθει η ώρα της επιλογής προσώπων-υποψηφίων, θα ανοίξει ζωηρή συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος- ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από όλους να μην ασχοληθούν με την ονοματολογία και, κυρίως, να μην επιδείξουν συμπεριφορά «παραγοντίστικη». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ανάδειξη υποψηφίων «χωρίς παραγοντισμούς, παλαιοκομματικά τερτίπια και προσωπικές στρατηγικές», ενώ επισήμανε ότι ο παραγοντισμός μέσα στο κόμμα «πρέπει να τεθεί εκτός νόμου». Μάλιστα, προϊδέασε για μια «ανοιχτή» πολιτική συμμαχιών, προαναγγέλλοντας ότι θα επιδιωχθούν συμμαχίες «με ευρύτατες δυνάμεις και προσωπικότητες στη βάση όχι μόνο των κοινών επιδιώξεων και στόχων που περιγράφει η εισήγηση, αλλά και στη βάση ενός συμβολαίου εντιμότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα