Φοιτητικές εκλογές με μειωμένο μπάτζετ και ...ενδιαφέρον

08:38 7/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι φοιτητές και σπουδαστές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε περίπου 250 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Ψηφίζουν για να εκλέξουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων και τους αντιπροσώπους τους για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια που, ωστόσο, έχουν να γίνουν εδώ και 20 χρόνια.

Πέρυσι ήταν η χρονιά με τη χαμηλότερη συμμετοχή

μεταπολιτευτικά – περίπου 100.000 φοιτητές ψήφισαν, μόλις το 50% του συνόλου των ενεργών φοιτητών. Ένας σημαντικός λόγος που η συμμετοχή ήταν φτωχή δεν είναι άλλος από την οικονομική κρίση η οποία έχει σαφώς επηρεάσει τη λειτουργία των φοιτητικών παρατάξεων. Όπως ανέφεραν παλαιότερα στελέχη φοιτητικών παρατάξεων, τη «χρυσή» οκταετία έως το 2008 ο προεκλογικός αγώνας μιας μεγάλης φοιτητικής παράταξης κόστιζε έως 120.000 ευρώ... Και αυτό διότι η ετήσια κομματική χρηματοδότηση προς τις παρατάξεις ήταν μεγάλη, και το μεγαλύτερο μέρος από την ετήσια χρηματοδότησή τους το «έριχναν» οι παρατάξεις σε αυτή την περίοδο.

Παλιότερα, τα στελέχη των φοιτητικών παρατάξεων είχαν δωρεάν κινητό τηλέφωνο και πληρωμένο τον λογαριασμό, οι παρατάξεις οργάνωναν συναυλίες και εκτύπωναν χιλιάδες προεκλογικές αφίσες και φυλλάδια. Μάλιστα, για να ψηφίσουν όσο περισσότεροι φοιτητές, διάφορες παρατάξεις είχαν οργανώσει σύστημα για την κάλυψη των εξόδων των «ετεροδημοτών» προς τη σχολή, εκείνων δηλαδή που σπούδαζαν σε σχολή μακριά από το σπίτι τους, όμως δεν παρακολουθούσαν τα μαθήματα. Φέτος, η προεκλογική εκστρατεία γίνεται μέσω e-mails, καρτών και μικρών αφισών.

Μην ξεχνάμε και τις εκδρομές σε κοσμικούς προορισμούς (οι οποίες -εννοείται- γίνονταν όταν υπήρχε χρήμα), η ΔΑΠ είχε βέβαια την πρωτοκαθεδρία της οργάνωσής τους προς Μύκονο και Αράχωβα, όμως αντίστοιχες εξόδους έχει κάνει και το ΜΑΣ σε σχολές με ισχυρή δύναμη.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τονίζει ενόψει των φοιτητικών εκλογών της προσεχούς Τετάρτης 7 Μαΐου ότι «Σε μια εποχή που τα ΑΕΙ καλούνται περισσότερο από ποτέ να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της κοινωνίας και να καταστούν μοχλοί ανάπτυξης για τη χώρα, υπάρχει λόγος να ψηφίσεις στις φοιτητικές εκλογές». Η ίδια έχει λόγο (δηλαδή, προτάσεις για την αναβάθμιση των ΑΕΙ και των φοιτητικών συλλόγων), ενώ οι φοιτητές έχουν λόγο να συμμετάσχουν στις εκλογές και να την ψηφίσουν.

Πέρυσι η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην τελευταία θέση, πίσω από την ΠΑΣΠ, το ΜΑΣ του ΚΚΕ και την ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Φέτος, ενδιαφέρον έχει η δυναμική των παρατάξεων της Αριστεράς, καθώς και το αποτύπωμα στην ΠΑΣΠ, η οποία σε πολλές σχολές έχει διασπασθεί. Χαρακτηριστικά, υπάρχουν πληροφορίες ότι τα μέλη της ισχυρής ΠΑΣΠ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), που τάχθηκαν με οξύτατα κατά του νόμου Διαμαντοπούλου, προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2013 η ΔΑΠ είχε διατηρήσει τις ψήφους της στα ίδια επίπεδα λαμβάνοντας 38,62%, η ΠΑΣΠ είχε φτάσει στο 17,49% χάνοντας περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες από πρόπερσι, η Πανσπουδαστική ΚΣ είχε λάβει στα πανεπιστήμια 11.202 ψήφους και ποσοστό 15,77%, σημειώνοντας αύξηση κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα, η ΕΑΑΚ πήρε 12,49% και η ΑΡΕΝ πήρε 6,45%.

Απλή αναλογική

Η διαδικασία που ακολουθείται στην ψηφοφορία είναι πάνω - κάτω η ίδια τα τελευταία χρόνια: Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 - 8 π.μ. (ανάλογα το σύλλογο) και κλείνουν αντίστοιχα στις 7 - 8 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη των συλλόγων και ψηφίζουν με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων έχει η Εφορευτική Επιτροπή που ορίζεται σε κάθε σύλλογο, στην οποία πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις. Στις εκλογές ισχύει το σύστημα της απλής αναλογικής και τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρούνται στα έγκυρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα