Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει... τον πήχη των ευρωεκλογών!

08:10 7/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Μάλιστα, όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σκηνικό κινούμενης άμμου, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για... όλα τα ενδεχόμενα και κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών καθορίζοντας ως νίκη ακόμη και το προβάδισμα του κόμματος με μία ψήφο διαφορά.

«Ακόμη και μία ψήφος περισσότερη θα είναι νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ», διαμηνύει στις τελευταίες ομιλίες του ο Αλέξης Τσίπρας,

καθώς το ρευστό πολιτικό σκηνικό δημιουργεί υπόνοιες στο ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου πως οι Ευρωεκλογές δε θα είναι ένας... περίπατος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη στρώνει το έδαφος για κάθε... αποτέλεσμα, προειδοποιώντας πως ακόμη και αν η νίκη του κόμματος είναι πύρρειος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσει την νομιμοποίηση της κυβέρνησης ζητώντας εκλογές. Μάλιστα, χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι ακόμη κι αν το κόμμα του είναι πρώτο με βραχεία διαφορά, ο ίδιος και η Κουμουνδούρου θα ερμηνεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως «δυσαρμονία ανάμεσα στη θέληση του λαού και τις επιλογές της κυβέρνησης». «Οι ευρωεκλογές θα μας αναδείξουν πρώτο κόμμα. Θα επιβεβαιώσουν, δηλαδή, την δυσαρμονία ανάμεσα στη θέληση του λαού και τις επιλογές της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η συνέχιση της λιτότητας, με οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, θα περιφρονεί τη θέληση του λαού. Θα παραβιάζει ευθέως την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ιταλική έκδοση της huffingtonpost.

Η θεωρία του... αθροίσματος

Πάντως, αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε βλέπουν ως εφικτή την αμφισβήτηση της κυβέρνησης, αν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευρεία. Ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας χθες στο Mega, είπε ευθέως ότι αν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή, τότε δε θα μπορεί να αμφισβητηθεί η κυβέρνηση. «Αν έχουμε προβάδισμα 1 ή 2 μονάδες από τη ΝΔ, δεν τίθεται θέμα (σ.σ. αμφισβήτησης της νομιμοποίησης της κυβέρνησης), όπως καταλαβαίνετε», είπε χαρακτηριστικά ο σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο Γιώργος Σταθάκης εισήγαγε και τη θεωρία του... αθροίσματος: ότι, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να αμφισβητήσει την κυβέρνηση αν το ποσοστό του είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ζήτημα κυβερνητικής νομιμοποίησης εάν το άθροισμα των ποσοστών των δυο κομμάτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι χαμηλότερο από το ποσοστό που θα καταγράψει το βράδυ της 25ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταθάκης, εξηγώντας, μάλιστα, ότι «τον Ιούνιο του 2012 τα δύο κόμματα συγκέντρωσαν ένα ποσοστό μη αμφισβητήσιμο. Το πώς το συγκέντρωσαν είναι άλλο θέμα, πάντως το συγκέντρωσαν».

«Διακριτή διαφορά»

Την ανάγκη να είναι διακριτή η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ υπονόησε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Μηλιός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984. «Δεν μπορώ να σας πω ποσοστά, γιατί πρέπει να έχουμε την συνολική εικόνα, που είναι δύσκολο να συζητήσουμε με βάση αυτό. Δηλαδή, πόσα κόμματα θα είναι στην Βουλή κ.λπ. Πρέπει να είναι τόσο διακριτή η διαφορά -και θα είναι-, ώστε να φαίνεται η αναντιστοιχία ανάμεσα στην λαϊκή βούληση και τον συσχετισμό δύναμης, όπως διαμορφώθηκε στην Βουλή, με τις εκλογές του 2012. Δηλαδή, να μην μπορεί πλέον ο κυβερνητικός βουλευτής, τα κόμματα που κυβερνούν, να περάσουν αυτά τα μέτρα. Να μην μπορούν να μείνουν άλλο στην εξουσία και να αναγκαστούν να προσφύγουν στην λαϊκή ετυμηγορία ως την μόνη δημοκρατική λύση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιός.

«Πήχης το 27%»

Έναν διαφορετικό πήχη έθεσε ο έτερος υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο συνταγματολόγος έθεσε ως πήχη το 27%, ήτοι το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012. «Μια τέτοια διαφορά θέτει τις προϋποθέσεις για σύντομες ανατροπές», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στη γραμμή Τσίπρα εμφανίστηκε, μέσω της ίδιας συχνότητας, ο επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, διαμηνύοντας ότι έστω και μία ψήφος διαφορά συνιστά νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πρωτιά και με μία ψήφο διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νίκη», είπε, και πρόσθεσε: «Αν καταφέρουμε όμως -πράγμα όχι εύκολο, αλλά απολύτως εφικτό- το ποσοστό μας να είναι πάνω από το άθροισμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τότε θα πρόκειται για πολιτικό σεισμό που θα επιταχύνει ραγδαίες εξελίξεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα