Που το πάει (το ΠΑΣΟΚ) ο Βενιζέλος

08:23 7/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να θέτει εκ νέου χθες το θέμα κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, επιχείρησε να αποσυνδέσει το θέμα της σταθερότητας από την απειλή του περί αποχώρησης από την κυβέρνηση. «Το ζήτημα δεν είναι η δική μας αποχώρηση από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ανήκει στη συνεργασία», είπε, επαναφέροντας όμως στην ίδια φράση την απειλή, αφού όπως είπε «χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση».

Χαρακτήρισε

«αστεία» την κατηγορία περί πολιτικού εκβιασμού, υποστηρίζοντας ότι περιγράφει απλά την πραγματικότητα, αφού «αν δεν έχεις την εντολή, ή έστω την ανοχή, την κατανόηση του ελληνικού λαού, δεν μπορείς να πορευτείς»… Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός και ο πυλώνας της κυβερνητικής συνεργασίας, και πως για να συμβάλει στην ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής, χρειάζεται έγκριση. Απέφυγε πάντως να υποπέσει εκ νέου στο ίδιο λάθος του …προσδιορισμού του τι θα σήμαινε ήττα για την Ελιά και άρα διαταραχή της κυβερνητικής σταθερότητας, υποστηρίζοντας τώρα ότι εφόσον δεν οδεύουμε προς βουλευτικές, αλλά προς δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές κάλπες, σημασία έχουν οι …εντυπώσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της Ελιάς, δηλώνουν την …αγωνία τους για το μέλλον της χώρας, στον βαθμό που αυτή δεν στηριχθεί. Αποτελεί άλλωστε, τη νέα στρατηγική του σχήματος, ειλημμένη μετά από μακρά συζήτηση στο εσωτερικό του. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου περί κυβέρνησης που θα πέσει αν τα ποσοστά της Ελιάς είναι πολύ χαμηλά στις εκλογές, η «απειλή» του Λεωνίδα Γρηγοράκου πως αν χάσει η Ελιά θα γίνουμε …Ουκρανία και η απόλυτη στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου στο δίλημμα «Ελιά ή εθνικές κάλπες».

Με αυτή του την τακτική το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποτρέψει τον κόσμο από την «χαλαρή ψήφο» στην πολυδιασπασμένη Κεντροαριστερά και να «επαναπατρίσει» παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που στράφηκαν προς τη ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ ή και το Ποτάμι εσχάτως. Επιχειρεί ακόμα να αποτρέψει από το «δίπολο» που διαμορφώνεται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημήτρη Καρύδη να μιλά για «τυφλή σύγκρουση» σε αυτή την περίπτωση η οποία δεν μπορεί και δεν προσφέρει τίποτα στον τόπο.

Και ενώ όλες οι ερμηνείες επιμένουν ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν εξετάζουν σοβαρά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση, για αυτό και καθίσταται από τώρα σαφές ότι η πορεία της δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και από αυτό των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ακόμα μία δυσανάλογα μεγάλη δυναμική σε σχέση με τα δημοσκοπικά του ποσοστά, στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου διαβεβαιώνουν ότι εννοούν όσα λένε και σε περίπτωση κακού αποτελέσματος για την Ελιά, θα φύγουν από το κυβερνητικό σχήμα. «Ως πότε θα σηκώνουμε εμείς το βάρος που δεν μας αναλογεί;», λένε, ανακαλύπτοντας αίφνης ότι εκτός κυβέρνησης ίσως βρουν την ευκαιρία μιας πιο ουσιώδους ανασυγκρότησης του χώρου.

«Αν πάμε σε ένα δίπολο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εμείς πώς θα υπάρχουμε μέσα σε αυτό;», αναρωτιούνται, εκδηλώνοντας τον πραγματικό τους φόβο. Άλλοι πάλι, ποντάρουν στο «ξαναμοίρασμα της τράπουλας», όταν τα …κυβερνητικά κουκιά δεν θα βγαίνουν, που δεν αποκλείεται να επανανομιμοποιήσει μία συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε αυτό ή άλλο κυβερνητικό σχήμα, με διαφορετικούς όρους. Επιμένουν πάντως, πως δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται δεδομένοι, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση Σαμαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα