Φάτε μάτια ψάρια και γάλα μακράς διαρκείας

Αυτό καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών(0ΠΕ), μεταφέροντας και την τεκμηριωμένη δυσφορία των φορέων των παραγωγικών τάξεων για το λουκέτο που βάζει το υπουργείο στον οργανισμό και στο Ινστιτούτο Συσκευασίας.

Η σχετική συζήτηση άρχισε την Παρασκευή στην Βουλή (Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου) και επιχειρείται η απορρόφηση των αρμοδιοτήτων του εξωτερικού εμπορίου από την εταιρία Invest in Greece

με τον διευθύνοντα σύμβουλο, να ανήκει στο στενό φιλικό περιβάλλον του υφυπουργού Ανάπτυξης όπως και ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ που είναι κουμπάρος του.

Ήδη πίσω από τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία καταγγέλλεται ότι υπάρχει παρασκήνιο που συνδέεται με τον έλεγχο και των προγραμμάτων προβολής προϊόντων, και τις αναθέσεις σε διαφημιστικές εταιρίες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης έχει επικεντρωθεί στο να καθιερωθεί ως φρέσκο γάλα και το γάλα μακράς διαρκείας που είναι εισαγόμενο ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης ενδιαφέρεται να στρέψει τους καταναλωτές να τρώνε ψάρια και κατά προτίμηση λαβράκι και τσιπούρα με διαφημιστικά προγράμματα ακόμη και σε σχολεία.

Παράλληλα όμως με τις αντιθέσεις μεταξύ δύο ορόφων στο υπουργείο Ανάπτυξης για την δήθεν πολιτική εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕ σε ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την δουλειά τους την εξαγωγική δραστηριότητα, τις ΣΣΕ και το εφάπαξ τους, που σε καμιά περίπτωση δεν έχουν σχέση με τη λογική επενδυτών τύπου «Φιντέλιτι» η «Μπλάκ Ρόκ» αναφερόμενοι προφανώς στα αποκαλυπτήρια από το πόθεν έσχες υπουργών της Κυβέρνησης.

Λαβράκι πίσω από τον… Μηταράκη

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΠΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «..Υπάρχει λαυράκι πίσω από την πρωτοφανή κατασυκοφάντηση των εργαζομένων του ΟΠΕ, από τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη την οποία δυστυχώς αναπαράγουν πρόθυμα τις τελευταίες μέρες, φιλικοί του κονδυλοφόροι, χωρίς στοιχειώδη τήρηση του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Την στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί το λουκέτο στον ΟΠΕ δια της απορρόφησής του από το INVEST IN GREECE, με το οποίο διαφωνούν τεκμηριωμένα οι εξαγωγικοί φορείς και οι εργαζόμενοι αλλά παρόλα αυτά έχει κατατεθεί σχέδιο νόμου στην Βουλή, ο αρμόδιος υφυπουργός «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» για να μεταθέσει το πρόβλημα.

Το πραγματικό πρόβλημα του υφυπουργού Ανάπτυξης είναι το ότι ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΠΕ έχει αντιταχθεί στο σχέδιο συνένωσης του φορέα επενδύσεων με το φορέα του εξαγωγικού Εμπορίου (σήμερα ΕΟΕΕ ΑΕ).

Το τελευταίο όμως μυστικό από την αναίτια και απαράδεκτη επίθεση κατά των εργαζομένων, πρέπει μάλλον να αναζητηθεί στο πρόσφατο πρόγραμμα προώθησης για το λαυράκι και την τσιπούρα στην ελληνική αγορά ύψους 300.000 ευρώ.

Ενοχλείται βεβαίως ο κ. Μηταράκης από το γεγονός ότι οι Επιτροπές του ΟΠΕ δεν του κάνουν τη χάρη να κατακυρώνουν διαγωνισμούς σε διαφημιστικές εταιρίες σύμφωνα με τις υποδείξεις του. (Ο κ. Μηταράκης ζητάει στη συνέχεια την ακύρωση των διαγωνισμών αυτών με ηλεκτρονικά μηνύματα συνεργατών του επειδή δήθεν δεν τηρήθηκε ο…. Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας!)

Ανησυχεί ακόμη επειδή σε περίπτωση καταψήφισης του Σχεδίου Νόμου θα ματαιωθούν αρκετές από τις προσλήψεις του νέου Φορέα που έχει ήδη επισπεύσει ο κ. Μηταράκης, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, οι οποίες βεβαίως δεν τον ανησυχούν ως προς το οικονομικό κόστος, ούτε γίνεται γι” αυτές λόγος στις οικονομικές εκθέσεις του Σχεδίου Νόμου.

Και τα ηλεκτρονικά μηνύματα και οι υπουργικές παρεμβάσεις έχουν αριθμό πρωτοκόλλου και αν θέλει μπορεί να τα καταθέσει ο ίδιος κατά την δευτερολογία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το δήθεν «σκάνδαλο μεγατόνων» που επικαλείται ο κ. Υφυπουργός και τα φιλικά του δημοσιεύματα, είναι πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης του προσωπικού του ΟΠΕ που θεσπίστηκε το έτος 1989 και έκτοτε, μετά από ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ του εργοδοτικού φορέα (τότε ΟΠΕ ΑΕ) και του Συλλόγου των Υπαλλήλων, κατοχυρώθηκε με διαδοχικές συλλογικές συμβάσεις. Πρόκειται δηλαδή για ανειλημμένη υποχρέωση βάσει προϋφιστάμενων ΣΣΕ, οι όροι των οποίων έχουν γίνει όροι των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Οι άνθρωποι που διεξήγαγαν τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του ΟΠΕ ΑΕ είναι σήμερα στελέχη των κομμάτων που συγκυβερνούν και ορισμένοι μάλιστα εν ενεργεία βουλευτές (!). Στην περίπτωση που πρόκειται για σκάνδαλο ο κ. Μηταράκης πρέπει να ζητήσει άμεσα την άρση της βουλευτικής τους ασυλίας…»

Keywords
Τυχαία Θέματα