«Βράζει» η Πελοπόννησος για Βουδούρη

Μετά την καρατόμηση του υποψηφίου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, πλέον κορυφώνονται οι αντιδράσεις και για την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου βουλευτή στην Πελοπόννησο.

Οι διαστάσεις που έχουν πάρει οι αντιδράσεις κατά του Οδυσσέα Βουδούρη προβληματίζουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούν σοβαρό «πονοκέφαλο» για πολλούς λόγους: αφενός, διότι μετά την άρση της στήριξης της υποψηφιότητας Καρυπίδη, που ζητούσε μετ’ επιτάσεως η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τώρα η Κουμουνδούρου κινδυνεύει

να οδηγηθεί σε άρση στήριξης και της υποψηφιότητας Βουδούρη, κάτι που θα αποτελεί μείζονα εσωκομματική νίκη των «λαφαζανικών». Συν τοις άλλοις, ο προβληματισμός της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται και με το γεγονός ότι η βάση του κόμματος, όπως αυτή εκφράζεται από τις συνεδριάσεις οργανώσεων στην Πελοπόννησο, εμφανίζεται εξαιρετικά «δυσανεκτική» στην πολιτική διεύρυνσης του κόμματος, αφού ο ανεξάρτητος βουλευτής παραμένει «κόκκινο πανί» για την πλειονότητα των τοπικών στελεχών. Τέλος, η εσωστρέφεια που προκαλεί η υποψηφιότητα του κ. Βουδούρη, όπως και εκείνη που προκλήθηκε από την υποψηφιότητα Καρυπίδη, έχουν ως αποτέλεσμα να έχει επισκιαστεί η επιτυχημένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία, αλλά και η ίδια η συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα.

Τοπικές αντιδράσεις

Όλη την περασμένη εβδομάδα, στη σκιά της «υπόθεσης Καρυπίδη», η Πελοπόννησος «έβραζε» και καταγράφονταν έντονες αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Βουδούρη. Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Παρασκευή, η «Αριστερή Πλατφόρμα» έθεσε εκ νέου το ζήτημα της απόσυρσης της εν λόγω υποψηφιότητας, κάτι που απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους του Αλέξη Τσίπρα.
Ωστόσο, σε πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κόμματος αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά πως «ειδικά για τους μεγάλους δήμους, με πληθυσμό πάνω από 60.000 κατοίκους, αλλά και τις περιφέρειες, θα ληφθεί ειδική απόφαση της Κ.Ε., κατόπιν διαβούλευσης με τις τοπικές οργανώσεις και όπου χρειάζεται με τα σύμφωνη γνώμη τους βάσει του καταστατικού».

Κατά συνέπεια, είναι δύσκολο για την ηγεσία του κόμματος να αγνοήσει τις αποφάσεις της βάσης, χωρίς τουλάχιστον να κατηγορηθεί για «αρχηγοκεντρισμό» και «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό». Ωστόσο, τα μηνύματα που λαμβάνει η Κουμουνδούρου από την Πελοπόννησο είναι εξαιρετικά αρνητικά. Ήδη, η υποψηφιότητα Βουδούρη έχει συγκεντρώσει πολλές αρνητικές γνώμες των Νομαρχιακών Επιτροπών Κορινθίας και Αρκαδίας, ενώ ως αργά χθες το βράδυ συνεχιζόταν με εντάσεις η συνεδρίαση της Ν.Ε. Καλαμάτας. Στην συνεδρίαση, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, παρίσταντο ο γραμματέας της Κ.Ε., Δημήτρης Βίτσας (που υποστήριζε την υποψηφιότητα Βουδούρη) και ο τοπικός βουλευτής Θανάσης Πετράκος (που ανήκει στην «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη και αντιτίθεται στην υποψηφιότητα του κ. Βουδούρη). Κατά πληροφορίες, η πλειονότητα των απόψεων και εισηγήσεων που ακούστηκαν ήταν εναντίον της υποψηφιότητας, ενώ κείμενο με το οποίο ζητούν να αποσυρθεί η στήριξη προς τον Οδυσσέα Βουδούρη έχουν στείλει στην Κουμουνδούρου οι οργανώσεις μελών Νεολαίας της Καλαμάτας, της Κορίνθου, της Τρίπολης, του Άργους, του Ξυλόκαστρου και της Σπάρτης.

Τούτων δοθέντων και παρά την ως τώρα επιμονή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν αλλάζει τίποτα», έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται πως «όλα είναι ανοιχτά», ειδικά αν οι αντιδράσεις δεν κοπάσουν. Πολλώ δε μάλλον, αν κλιμακωθούν…

Keywords
Τυχαία Θέματα