Εξασφαλισμένη η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς σήμερα λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων συμμετοχής των μετόχων στην αύξηση. Παρά τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών που προκάλεσε το θέμα της ΕΡΤ και η κυβερνητική κρίση με την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, η επιτυχία της αύξησης του Ομίλου Πειραιώς είναι εξασφαλισμένη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της τράπεζας ήδη

έχουν συγκεντρωθεί κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ και αναμένεται το τελικό ποσό να κυμανθεί κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ. Ετσι υπερκαλύπτεται το ελάχιστο όριο (10%) της ιδιωτικής συμμετοχής και μάλιστα χωρίς την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (Coco’s). Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας διαμορφώνονται στα 7,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει προχωρήσει στην έκδοση 4.958.235.292 νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν σε επενδυτές και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τιμή των 1,7 ευρώ εκάστη. Θεωρητικά κάθε μέτοχος μπορεί να αποκτήσει για κάθε 1 μετοχή που κατέχει 35,680197 νέες μετοχές έναντι 1,7 ευρώ η κάθε μια και αν οι μέτοχοι ασκήσουν το σύνολο των δικαιωμάτων τους, τότε θα συγκεντρωθεί το σύνολο της αυξήσεων (7,33 δισ. ευρώ). Ωστόσο, η τράπεζα ήδη έχει «κλειδώσει» ποσό κοντά στο 1 δισ. ευρώ από στρατηγικούς επενδυτές (Millenniumm BCP και Societe Generale), καθώς και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ετσι το ελάχιστο όριο της ιδιωτικής συμμετοχής έχει υπερκαλυφθεί και εναπόκειται στη διάθεση των μετόχων το για πόσες μετοχές θα εγγραφούν. Σημειώνεται ότι οι μετοχές θα συνδέονται με warrants, δηλαδή τίτλους που θα δίνουν το δικαίωμα στους κατόχους, να αγοράζουν μετοχές από το ΤΧΣ στην τιμή έκδοσης (1,7 ευρώ). Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου τα βασικά ίδια κεφάλαια (tier 1) του ομίλου θα διαμορφωθούν στα 8,6 δισ. ευρώ. Οπως εκτιμάται από την τράπεζα η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που θα προκύψουν από την αύξηση καθώς και των warrants θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

Εθνική Τράπεζα

Μεθαύριο Πέμπτη 27 Ιουνίου θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου, καθώς και των warrants που απέκτησαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην αύξηση. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής. Σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής υπενθυμίζεται ότι ποσό 675 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από την άσκηση δικαιωμάτων (το 57,69% των δικαιωμάτων) που αντιστοιχούν σε 157.461.428 νέες μετοχές, ενώ 115.498.945 μετοχές έμειναν αδιάθετες. Διατέθηκαν 94.085.209 από τις παραπάνω αδιάθετες μετοχές με βάση τις προεγγραφές και τις εγγραφές για αδιάθετες μετοχές, με αποτέλεσμα το τελικό ποσοστό κάλυψης της αύξησης να ανέρχεται σε 92,16% και συγκεντρώθηκε συνολικό ποσό 1,079 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα warrants, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η αναλογία θα κινηθεί στη ζώνη των 8,25 νέων μετοχών για κάθε τίτλο warrants.

Keywords
Τυχαία Θέματα