Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 809 εκατ. ευρώ

Ο όμιλος έκλεισε τη χρονιά με κέρδη 809 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,14 εκατ. ευρώ το 2012. Τα κέρδη του 4ου τριμήνου ήταν 547 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή ανάκαμψη παρουσίασε η κερδοφορία στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας την γενικότερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Σημειώνεται ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 23,9% τον Δεκέμβριο από 24,4% τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με αφορμή τα αποτελέσματα του 2013 ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς δήλωσε: «H τάση επανόδου

της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, μετά τη βαθύτατη εξαετή ύφεση, ενισχύεται σαφώς από την ισχυρή βελτίωση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας. Βασική κινητήρια δύναμη για την επιστροφή σε θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί η συνεχής βελτίωση των συνθηκών στον επιχειρηματικό τομέα. Η Εθνική Τράπεζα, πρωτοστατεί και πάλι σε αυτή την προσπάθεια, στηρίζοντας τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα συνεχίσει να προβαίνει σε κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαιακών του αποθεμάτων με σειρά ενεργειών που σκοπεύουν στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών έτσι όπως προέκυψαν από την άσκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών, με σημαντική ρευστότητα, ποιοτικά θωρακισμένο χαρτοφυλάκιο και οργανική-διατηρήσιμη κερδοφορία, η Εθνική θα συνεχίσει το διαχρονικό της ρόλο ως του βασικού μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας και στήριξης της επιχειρηματικότητας».

Αναλυτικότερα στη χρήση του 2013 καταγράφηκε:

- Άνοδος των κερδών προ προβλέψεων κατά 50% σε ετήσια βάση, στα 1.551 εκατ. ευρώ. Έχουν ληφθεί προβλέψεις ύψους 1.627 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 2.532 εκατ. ευρώ το 2012, μειωμένες κατά 36% σε σχέση με το 2012, ως αποτέλεσμα της μείωσης των νέων επισφαλειών.

- Στην Τουρκία, η Finansbank, παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 439 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε ετήσια βάση κατά μόλις 9% σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν στην τοπική αγορά το β” εξάμηνο του 2013.

- Περαιτέρω πτώση των νέων επισφαλειών στην Ελλάδα, στα 332 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την τάση αποκλιμάκωσής τους για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα. Νέες επισφάλειες για το σύνολο του έτους μειωμένες κατά 57% σε ετήσια βάση. Ο δείκτη δείκτης καθυστερήσεων 90+ ημερών διαμορφώνεται στο 22,5% για τον όμιλο. Ο αντίστοιχος δείκτης για το εγχώριο χαρτοφυλάκιο διαμορφώθηκε στο 27,4%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά μόνο 30 μ.β. το δ” τρίμηνο.

- Υψηλό ποσοστό κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων του Ομίλου και της Τράπεζας από προβλέψεις στο 56%, αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, που αποτελεί το υψηλότερο μεταξύ των ανταγωνιστών.

- Περικοπή λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα κατά 5% και στη ΝΑ Ευρώπη κατά 4%, σε σχέση με το 2012. Σημαντική μείωση δαπανών προσωπικού κατά 8% στην Ελλάδα, υποστηριζόμενη από την εφαρμογή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Υπάρχει σωρευτική μείωση του εγχώριου λειτουργικού κόστους κατά 22% από το 2009, κυρίως μέσω της περικοπής των δαπανών προσωπικού κατά 25% την ίδια περίοδο. Περαιτέρω σημαντική μείωση θα επιτευχθεί μέσω του ιδιαίτερα επιτυχημένου προγράμματος εθελουσίας εξόδου για πάνω από 2.500 εργαζόμενους της Τράπεζας, το κόστος της οποίας ενσωματώθηκε πλήρως στο δ” τρίμηνο του 2013.

- Σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας ο Pro-forma δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) είναι στο 11,2%.

Βαλκάνια

Κατά το 2013, οι δραστηριότητες του Ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη απέφεραν καθαρά κέρδη ύψους 32 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 65 εκατ. ευρώ το 2012. Στην κερδοφορία συνέβαλε κατά κύριο λόγο η πτώση του ρυθμού αύξησης των επισφαλειών λόγω της ομαλοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, καθώς και η ενίσχυση των επανεισπράξεων, ιδιαίτερα το δ΄ τρίμηνο, γεγονός που οδήγησε στη διενέργεια μειωμένων προβλέψεων κατά +54% σε σχέση με το 2012. Επιπλέον, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα συνέχισαν να ανακάμπτουν κατά το δ΄ τρίμηνο, ενισχυμένα κατά 6% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα