ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ»

07:15 1/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η συνοχή του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, με το πρώτο να γνωρίζει νέους τριγμούς με αφορμή τις διαφωνίες βουλευτών σε θέματα Οικονομίας και Παιδείας. Με ψήφο κατά συνείδηση -προς αποφυγή των χειρότερων- το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η συνοχή του ΠΑΣΟΚ -αλλά και της κυβέρνησης- με τη χθεσινή συνεδρίαση τη ΚΟ, να αναδεικνύει έντονες αντιδράσεις κορυφαίων

στελεχών και βουλευτών του κόμματος, τόσο σε θέματα Οικονομίας, όσο και με αφορμή τις αλλαγές στον νόμο Διαμαντοπούλου. Υπό το βάρος των αντιδράσεων, και των απειλών καταψήφισης, που θα οδηγούσε μοιραία στην διαγραφή βουλευτών όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πιθανώς δε και ο Γιώργος Παπανδρέου που αν και δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ, φέρεται διατεθειμένος να καταθέσει τις ενστάσεις του στην Ολομέλεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναγκάστηκε να επιτρέψει την ψήφο κατά συνείδηση των βουλευτών.

Την πιο σφοδρή αντίδραση στον νέο νόμο Αρβανιτόπουλου για την ανώτατη εκπαίδευση, εξέφρασε χθες με επιστολή του -καθώς δεν παραβρέθηκε στο πρώτο μισό της συνεδρίασης της ΚΟ το πρωί- ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Ζήτησε απόσυρσή του, ή διαφορετικά καταψήφισή του από τους βουλευτές, κάνοντας λόγο για «αντιεκπαιδευτική νομοθετική πρωοτοβουλία», «διάρρηξη κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμοποίησης μέσω του τρόπου άσκησής της» και «απολύτως λανθασμένο χαρακτήρα ορισμένων ρυθμίσεών της». Αργότερα, ακούγοντας το απόγευμα τον Ευάγγελο Βενιζέλο να του υποδεικνύει ότι δεν έπρεπε να προκαταλάβει τους βουλευτές, ο κ.Λοβέρδος ‘σήκωσε το γάντι’, ζητώντας του να μην του μιλάει με αυτό τον τρόπο… Στο θέμα επανήλθε -απαντώντας στα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα- η Άννα Διαμαντοπούλου, δηλώνοντας ότι «οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας δεν θα επιτρέψουν πισωγύρισμα», ενώ στο «μεταρρυθμιστικό παζλ» προστέθηκε και ο Γιάννης Ραγκούσης με δήλωση στην ιστοσελίδα του, με την οποία υποστήριζε ότι «η αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ, πριν αυτός καν εφαρμοστεί, συνιστά οπισθοδρόμηση της χώρας στη σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης», στηλιτεύοντας παράλληλα την κυριαρχία μικρών ολιγαρχιών σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού. Από κοντά και ο Ηλίας Μόσιαλος, που αναρωτήθηκε γιατί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, λίγο πριν εκδώσει και ανακοίνωση τη πολιτική του κίνηση ‘Δυναμική Ελλάδα’, καταγγέλλοντας ‘πλήρη υποχώρηση του πολιτικού συστήματος στις δυνάμεις της αντιμεταρρύθμισης’.

Αίσθηση προκάλεσε η πρόσκληση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ για το θέμα, Μάρκου Μπόλαρη, να μην ψηφίσουν οι βουλευτές του κόμματος το νομοσχέδιο. Κάθετα αντίθετος, αφού εκτιμά πως στέλνει λάθος μηνύματα υπέρ των συντεχνιών με το ‘καλημέρα’ της κυβέρνησης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που εμφανίστηκε έτοιμος να καταψηφίσει το νομοσχέδιο ακόμα και αν ετίθετο θέμα κομματικής πειθαρχίας. Στην ερώτησή του πάντως, αν θα τεθεί τέτοιο ζήτημα, ο Ευαγ. Βενιζέλος απάντησε αρνητικά.

Είχαν προηγηθεί άλλωστε οι ενστάσεις άλλων βουλευτώ

Keywords
Τυχαία Θέματα