ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΙ ΣΕ ΛΟΜΠΙ

Ηθικό θέμα πλήττει την εικόνα, αλλά και την ανεξαρτησία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλει τη συμμετοχή του σε λόμπι κρατικών και ιδιωτών δανειστών.


Συγκεκριμένα, η οργάνωση Corporate Europe Observatory (CEO), η οποία παρακολουθεί ζητήματα που άπτονται της εκπροσώπησης ομάδων ειδικών συμφερόντων

(lobbying) στην ΕΕ, είχε κατηγορήσει τον Ντράγκι τον Ιούνιο ότι έχει απολέσει την ανεξαρτησία του, διότι συμμετέχει σε ένα διεθνές φόρουμ κρατικών και ιδιωτών δανειστών, τη λεγόμενη Ομάδα των Τριάντα (Group of Thirty, ή G30).

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής κάλεσε την ΕΚΤ να απαντήσει στις καταγγελίες για τη συμμετοχή του επικεφαλής της. «Λάβαμε μία καταγγελία και αποστείλαμε μια επιστολή στην ΕΚΤ. Και τώρα περιμένουμε μια απάντηση»», δήλωσε η Γκούντι Γκάντεσμαν, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, Νικηφόρου Διαμαντούρου. Ωστόσο διευκρίνισε ότι: «Δεν διεξάγεται καμιά έρευνα».

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει περιθώριο να απαντήσει ως τον Οκτώβριο, ενώ εκπρόσωπος της Τράπεζας επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ έλαβε ειδοποίηση από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και πρόσθεσε πως πρόκειται να απαντήσει μέσα στον καθορισμένο χρόνο, ενώ απέρριψε την καταγγελία περί σύγκρουσης συμφερόντων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας της ΕΚΤ με τη συμμετοχή του Ντράγκι στην G30.

Η G30, στην οποία προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, «φέρει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός οχήματος εκπροσώπησης ειδικών συμφερόντων για τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα έπρεπε να μπορεί να είναι μέλος (της), λόγω των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της τράπεζας», είχε τονίσει η ίδια οργάνωση, καλώντας τον Ντράγκι να αποσυρθεί από την G30.

Πάντως τίθεται θέμα παραβίασης του κώδικα δεοντολογίας, καθώς στην G30 συμμετέχουν σημαντικά στελέχη ρυθμιστικών αρχών, ανώτατα στελέχη εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα και πανεπιστημιακοί. Στα μέλη της συγκαταλέγονται επίσης ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Πολ Βόλκερ, ο επικεφαλής της Τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ.

«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση, με την οποία θα είναι όλοι ικανοποιημένοι» κατέληξε η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, ο οποίος όμως δεν είναι αρμόδιος να επιβάλλει κυρώσεις, αν ο κ.Ντράγκι κριθεί «ένοχος».

Keywords
Τυχαία Θέματα