Έρχονται ανατροπές στη φορολογία

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση της υποχρεωτικής διανομής των αποθεματικών από τις επιχειρήσεις, την κατάργηση της παρακράτησης μες συντελεστή 20% για τα royalties, τη μείωση των προστίμων καθώς και σημαντικές αλλαγές για τους εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται:

Καταργείται η παρακράτηση στα royalties:

Ο φορολογικός νόμος προέβλεπε από 1-1-2014 την παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% για τα μισθώματα που καταβάλλονται για την ενοικίαση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού και να αντιμετωπίζονται

σαν δικαιώματα (royalties). Η διάταξη αυτή καταργείται, ωστόσο, ο φόρος σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να καταβληθεί μέχρι 31 Μαρτίου. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην καταβληθεί ο σχετικός φόρος.

Δήλωση ΦΠΑ: Αποσυνδέεται η υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου.

Πρόστιμα: α)Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας).

β) Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

Συμψηφισμοί: Τη δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των πολιτών από όλο τον δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς όλο τον δημόσιο τομέα θα προβλέπει επίσης το πολυνομοσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι θα συμψηφίζονται πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δήμους με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτοκίνητα: Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την καταβολή τελών κυκλοφορίας για όσους ιδιοκτήτες ή εμπόρους αυτοκινήτων πωλούν τα οχήματά τους στο εξωτερικό και έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας. Με το ισχύον καθεστώς η εφορία τους ζητεί να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την οριστική διαγραφή λόγω εξαγωγής. Επίσης δεν θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας όσοι προχωρούν στην απόσυρση του οχήματος με στόχο την απόκτηση κάποιου καινούργιου.

Αποθεματικά επιχειρήσεων: Εξετάζεται η κατάργηση της διάταξης που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και λουκέτα τις ανώνυμες εταιρείες, δεδομένου ότι η υφιστάμενη νομοθεσία τις αναγκάζει σε υποχρεωτική διανομή ή κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών τους και κατʼ επέκταση φορολόγησή τους.

Τόκοι: Με διάταξη που θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου θα ορίζεται ότι θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση τόκοι άνω των 250 ευρώ και όχι από το πρώτο ευρώ.

Επίδομα επικινδυνότητας: Αλλάζει ο νόμος για το επίδομα επικινδυνότητας προκειμένου να χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα