Και τώρα… Grecovery – Ποιοι δείχνουν ενδιαφέρον για Ελλάδα και γιατί

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ήδη η «έξοδος» των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές και το ενδιαφέρον για τις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου δίνουν άλλον «αέρα» στο Μαξίμου, που όμως ταυτόχρονα πρέπει να περάσει την δοκιμασία της Βουλής, αλλά και ενός λαού που ακόμη βιώνει τις βαρύτατες συνέπειες της ύφεσης.

Ως τώρα οι όποιοι μεσομακροπρόθεσμοι διεθνείς επενδυτές του χρηματοοικονομικού τομέα επέλεγαν Ελλάδα εν μέσω κρίσης,

το έκαναν για πολύ συγκεκριμένους λόγους: Τοποθετούνταν είτε σε ισχυρούς ελληνικούς ομίλους, οι οποίοι κατά κανόνα έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα, υπήρξαν και επενδύσεις κεφαλαίων από το εξωτερικό σε ποιοτικά ακίνητα που ήδη διαθέτουν αξιόπιστους ενοικιαστές και μάλιστα με μακροχρόνια συμβόλαια ενοικίασης.

Ενδιαφέρον από την αλλοδαπή είχαν επιδείξει και όμιλοι από Κίνα, Ρωσία, Αραβία, κυρίως ή για να εκμεταλλευθούν τη γεωγραφική θέση της χώρας, είτε τα περιουσιακά της στοιχεία (π.χ. ξενοδοχειακές μονάδες, οικιστικές περιοχές) που στόχο έχουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον πελατών από το εξωτερικό.

Μέσω των τραπεζών όμως, εφόσον υπάρξουν γενναίες τοποθετήσεις κεφαλαίων το σκηνικό αλλάζει και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο Μαξίμου: Και αυτό γιατί όσοι επιλέξουν ελληνικές τράπεζες δεν ποντάρουν πλέον σε ένα μόνο δυναμικό τμήμα της εγχώριας οικονομίας, αλλά στο σύνολό της. Αυτοί για παράδειγμα που προσφέρουν «γερά ποσά» για να μπουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, επί της ουσίας αγοράζουν τα δάνεια των προβληματικών ομίλων, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα δάνεια των νοικοκυριών που πλήττονται από την τεράστια ανεργία, τα δάνεια προς τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τα δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα, κ.ο.κ

Για αυτό τον λόγο και η Αθήνα μιλά για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές: Πόσο μάλλον όταν θα έχει προηγηθεί η επικύρωση του περσινού πλεονάσματος από τη EUROSTAT στις 23 Απριλίου κάτι που θα συμβάλλει ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την «ανακούφιση» του Χρέους.

Αυτό που θα κάνει σημαία της πλέον η χώρα, είναι το γεγονός ότι τα δίδυμα ελλείμματα «γύρισαν» σε πλεονάσματα, ότι θα εξασφαλίσει διευκολύνσεις για την εξόφληση των δανείων της, με άλλα λόγια το Grecovery..

Για να φτάσει όμως εκεί η Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις «δίδυμες» προκλήσεις της ψήφισης των συμφωνηθέντων με την τρόικα από την Βουλή, αλλά και της επικείμενης εκλογικής μάχης.

Keywords
Τυχαία Θέματα