Ανυποχώρητη η κυβέρνηση στον …γαλα-τικό πόλεμο

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την πίεση της κυβέρνησης, ανέβαλλε την προγραμματισμένη για την Παρασκευή ανακοίνωση της απόφασής του να… αποχωρήσει από την κυβέρνηση, λόγω του γάλακτος. Επικαλέστηκε ότι οι παράμετροι της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί, κάτι όμως που θα γίνει την Τετάρτη, όταν και το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ο Δάνης Τζαμτζής σημείωνε, το σαββατοκύριακο, ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγών ενώ και άλλα στελέχη τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ

(Γ. Βλάχος, Μ. Κασσής, Θ. Μωραϊτης, Ν. Σηφουνάκης) δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν. Η κυβέρνηση βρίσκεται, συνεπώς, αντιμέτωπη με ένα αντάρτικο για το γάλα, το οποίο θεωρείται ισχυρή απειλή καθώς εφόσον οι απειλές των βουλευτές γίνουν πράξη τότε κινδυνεύει να καταψηφιστεί όχι μόνον η διάταξη για το γάλα αλλά το σύνολο του άρθρου για τις διαρθρωτικές αλλαγές, στο οποίο περιλαμβάνεται και η δέσμη του ΟΟΣΑ.

«Η συμφωνία έχει επιτευχθεί, η διαπραγμάτευση έγινε μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας, οι βουλευτές ενημερώθηκαν και συμμετείχαν, οι δύο αρχηγοί έβαλαν κόκκινες γραμμές… δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση από την αρχή» διαμηνύει το Μαξίμου. Τα περιθώρια παραχωρήσεων προς τους βουλευτές μοιάζουν ελάχιστα, ωστόσο η πίεση που θα ασκηθεί θα είναι μεγάλη μέχρι τα μεσάνυκτα της προσεχούς Δευτέρας, όταν και το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το βασικότερο επιχείρημα είναι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της χώρας σε μία στιγμή που έκλεισε, μετά από 7 μήνες, μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Επίσης, ο κίνδυνος πτώσης όταν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διανείμει έστω και… ψίχουλα, τα οποία πάντως συνιστούν μία ουσιαστική και συμβολική κίνηση με αποδέκτες του πλέον ασθενείς. Ήδη, η πίεση που ασκείται στους βουλευτές είναι ορατή στον φιλοκυβερνητικό τύπο καθώς επιδιώκεται να αποδυναμωθεί η ένσταση για το γάλα, όταν οι ίδιοι έχουν εγκρίνει με την ψήφο τους επώδυνα μέτρα, όπως ο φόρος ακινήτων.

Η εβδομάδα που απομένει μέχρι την ψήφιση θα είναι κρίσιμη, με πληθος παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε το Matrix24.gr, έχει τη δυνατότητα να περάσει το άρθρο ακόμη και με 148 βουλευτές, ενδεχομένως και με ολιγότερους, ωστόσο αυτό μπορεί πολιτικά να είναι άκρως προβληματικό…

Keywords
Τυχαία Θέματα