Έρχεται νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις

Σύμφωνα με την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η ύφεση, η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν αυξήσει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και οι νέες περικοπές των συντάξεων είναι μάλλον μονόδρομος.

Το πόρισμα του Γραφείου Προϋπολογισμού αναφέρει χαρακτηριστικα: «Η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση

της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ). Η περιοριστική δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική εντείνει αναμφίβολα την ύφεση και per se, δηλαδή χωρίς την αντεπίδραση άλλων παραγόντων που θα την εξουδετερώσουν, τείνει να τροφοδοτεί ένα σπιράλ προς τα κάτω»

Επιπρόσθετα, αναφορικά με τον ΦΠΑ στους χώρους εστίασης, σημειώνεται στην έκθεση: «Υποστηρίζεται ευρέως ότι ειδικά ο συντελεστής ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις εστίασης αποτελεί πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, με δεδομένους τους κατά πολύ χαμηλότερους συντελεστές ανταγωνιστικών χωρών. Εν τούτοις, λόγω συνθηκών, δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση του συντελεστή θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές στην εστίαση. Αντίθετα, η αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να διευκολύνει μια ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή που λαβαίνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κατάσταση της εσωτερικής ζήτησης.»

Keywords
Τυχαία Θέματα