ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ

08:00 5/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Σχέδιο για τη φορολόγηση όλων των ακινήτων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την άντληση περίπου δύο δισ. ευρώ.

Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπαχθούν στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Βέβαια να για να μπορέσει το δημόσιο να φορολογήσει τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια θα πρέπει να επεκτείνει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα.

Δηλαδή τα παραπάνω ακίνητα θα πρέπει να

αποκτήσουν αντικειμενική αξία.Σε πρώτη φάση αναμένεται να συσταθούν επιτροπές σε όλους τους νομούς της χώρας προκειμένου να προσδιορίσουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που βρίσκονται εκτός συστήματος.

Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία αγοραπωλησιών. Οι τελευταίες και κατά κάποιο τρόπο μαζικές αγοραπωλησίες έγιναν το 2009 σε μία περίοδο όπου ακόμα οι τιμές των ακινήτων βρίσκονταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Οι τιμές της εποχής εκείνης δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και για αυτό το λόγο το έργο της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών κρίνεται ως ιδιαίτερα δύσκολο.

Εφόσον οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καταφέρουν να εφαρμόσουν το αντικειμενικό σύστημα, όσοι κατέχουν οικόπεδα εκτός σχεδίου και αγροτεμάχια θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο ακίνητης περιουσίας. Επίσης αρκετοί ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν από την αρχή το έντυπο Ε9 προκειμένου να δηλώσουν την ακριβή θέση των ακινήτων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα